fbpx
Foto: Unsplash

(VIDEO) ‘SPREMNI SMO ZA UDAR SUNČEVE BAKLJE’ Planet ćemo braniti umjetnom inteligencijom, a vrijeme opasnosti tek dolazi

Autor: Zlatko Govedić

Često smo pisali o opasnosti od solarnih oluja. Usto sve češće pišemo i o umjetnoj inteligenciji, naročito nakon pojave ChatGPT-a.

Stoga ne iznenađuje da su NASA-ini stručnjaci primijenili modele umjetne inteligencije na podatke o solarnoj oluji kako bi razvio sustav ranog upozorenja za koji misle da bi planet mogao upozoriti oko 30 minuta prije nego što potencijalno razorna solarna oluja pogodi određeno područje.

To vrijeme možemo zahvaliti činjenici da svjetlost može putovati brže od Sunčeva materijala izbačenog sa Sunca u slučaju solarnih oluja. U nekim događajima, kao što je onaj koji je pogodio Quebec prije otprilike 35 godina, mogu dovesti do nestanka struje satima.


Ekstremniji događaji, kao što je događaj u Carringtonu koji se dogodio prije više od 150 godina, danas bi mogli uzrokovati veliko uništenje električne i komunikacijske infrastrukture.

Znanstvenici su odavno svjesni problema i nisu sjedili prekriženih ruku. Mnoštvo umjetnih satelita opaža Sunce te se mogu iskoristiti za prepoznavanje izboja na Sunčevoj površini.

Neki od tih satelita jesu: ACE, Wind, IMP-8 i Geotail, koji su dostavljali podatke NASA-inu timu. Ali, kao što vam svaki istraživač umjetne inteligencije može reći, da biste razvili prediktivni model, morate mu čemu je namijenjeno predviđanje.

Jednostavna spoznaja da je solarna oluja na putu samo je jedan čimbenik. Osim toga, morate znati kakav će učinak imati na Zemlju kada tamo udari. Tako su istraživači također prikupili podatke s postaja na tlu koje su također bile pogođene nekim olujama.

Znanstvenici su zatim krenuli s testiranjem modela dubokog učenja, koji je nedavno postao gotovo neizostavan. Nazvali su ga DAGGER. Ima neke prilično impresivne specifikacije u usporedbi s postojećim prediktivnim algoritmima.
Najznačajnije je njegovo povećanje brzine. Istraživači, koje je predvodio Vishal Upendran iz Međusveučilišnog centra za astronomiju i astrofiziku u Indiji, tvrde da algoritam može predvidjeti jačinu i smjer solarne oluje za manje od jedne sekunde te da je sposoban napraviti predviđanje svake minute.

Prethodni pokušaji ranijih algoritama trajali bi mnogo dulje. Dio razloga je u tome što je bilo računalno zahtjevno izračunati gdje bi oluja mogla pogoditi Zemlju. To je još jedan korak naprijed za DAGGER, koji može izvesti svoju brzu logiku predviđanja za cijelu površinu planeta.

Izrada takvih predviđanja na lokalnoj razini iznimno je važna. U bilo kojem trenutku kada bi solarna oluja mogla pogoditi Zemlju, noćna polovica zemaljske kugle bila bi zaštićena cjelokupnom masom planeta.
Ta kombinirana brzina predviđanja sa sposobnošću primjene tih predviđanja na cijeli globus čini DAGGER značajnim korakom naprijed u predviđanju potencijalne opasnosti od solarnih oluja. Pokreće se na platformi otvorenog kôda upravo na vrijeme za prikupljanje mnoštva podataka dok se Sunce približava vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa 2025. godine.

To komunalnim i komunikacijskim tvrtkama daje nekoliko godina da integriraju DAGGER u svoje sustave procjene prijetnji prije nego što dođu najgore vremenske prilike.

Iako možda neće biti zavijajućih sirena sličnih sirenama za upozorenje na tornado, barem će pravi ljudi biti obaviješteni o opasnosti brže nego što bi bili prije.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.