fbpx
Ilustracija

(VIDEO) Spašena naša svemirska budućnost? Počinje uklanjanje 170 milijuna opasnih komada kozmičkog otpada

Autor: Zlatko Govedić

U ovom trenutku u Zemljinoj orbiti giba se oko 170 milijuna komada različitog otpada. Većina ih je jako mala, ali najmanje 670 tisuća ima promjer veći od jednog centimetra, što predstavlja potencijalnu opasnost za satelite i drugu opremu u svemiru. Putujući brzinom od 28.000 km/h ti bi komadi mogli ugroziti i Međunarodnu svemirsku postaju.

Japanska tvrtka “Astroscale” u veljači je lansirala prvu komercijalnu misiju čiji je cilj uklanjanje kozmičkog otpada. Osmišljena je tako da locira i uklanja satelite koji su u kvaru, te druge dijelove otpada koji kruže oko Zemlje.

Misija “End-of-Life Services by Astroscale-demonstration” (ELSA-d) stigla je u svemir ruskom raketom Sojuz.

ELSA-d se sastoji od dvije letjelice koje su lansirane u isto vreme – glavna ima masu 175 kg, a prateća 17 kg. Sustav se zasniva na magnetima od kojih se očekuje da privlače detektirane komade otpada. Glavni cilj misije jest demonstracija tehnologija koja će služiti za kontroliranje satelita koji više nisu u funkciji, a čiji će broj rasti kako se budu razvijale nove megakonstelacije.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.