Foto: Screenshot

(VIDEO) Snimio nevjerojatan prizor na Kornatima: ‘Tu se vidi moć prirode’

Autor: Dnevno.hr

Podizanje i spuštanje razine mora, odnosno plima i oseka, normalna su pojava kako u Jadranskom, tako i u drugim morima i oceanima.

No, na nekim mjestima i u iznimnim meteorološkim situacijama događaju se vrlo intenzivne izmjene plime i oseke, odnosno more se podigne, pa naglo spusti u svega nekoliko sekundi ili minuta.

“Danas je moj prijatelj gospodin Ivica Balenović oko 19 sati snimio ove prizore na Kornatima, a za našu učeničku grupu Zdravo more kojoj sam mentor”, kazala je profesorica Marijana de Marchi iz Pomorske škole u Splitu za Morski.hr.


‘Tu se vidi moć prirode’

“Tijekom jučerašnjeg dana, 15-ak minuta prije nastanka ove snimke, gospodin Ivica Balenović je javio da se more podiglo 30-tak centimetara u 10 sekundi te se potom povuklo i snimio je za nas ovaj predivan video u trajanju od cca. 4 minute. Na njemu se vidi „moć prirode“ (tako smo ga mi nazvali).

Video pogledajte ovdje.

Naše praznike prekinuli smo ovom zanimljivom snimkom, jer nam je putem nje dočarao podizanje mora s jedne te njegovo povlačenje s druge strane mula i to u jako kratkom vremenu i s velikom razlikom između plime i oseke. Po mojoj procjeni ima je metar.

U zadnjim sekundama videa se može uočiti početak novog podizanja mora (more se podiglo više puta i prije nastanka snimke). Ova pojava nastaje kad se poklope određeni meteorološki parametri. Jedan od njih je i niski tlak. Nisam proučavala jučerašnju vremensku prognozu, znamo da je jučer bio oglašen narančasti alarm. Ne znam kolike je jačine bio vjetar. Snimka je nastala par minuta prije 19 sati”, objasnila je profesorica.

Plimne oscilacije u Jadranu i njihov uzrok

Prema pojašnjenju Hrvatskog hidrografskog instituta u Splitu, dugoperiodičke oscilacije razine mora (podrazumijevaju se periodi veći od cca 1 min) najvećim su svojim dijelom uzrokovane djelovanjem plimotvorne sile kao i djelovanjem atmosferskih sila, u prvom redu djelovanjem tlaka zraka i vjetra.

Plimotvorna sila je uzrokovana gravitacijskim privlačenjem vodenih masa od strane Sunca i Mjeseca, te centrifugalnom silom koja se javlja uslijed revolucije Zemlje. Njezino djelovanje ima periodički karakter, sa najjače izraženim poludnevnim i dnevnim komponentama.
Djelovanjem plimotvorne sile morska razina periodički oscilira, a epizode rasta odnosno pada razine mora definiramo kao morske dobi. Plima se definira kao vrijeme rasta razine mora, dok oseka predstavlja vrijeme opadanja razine mora. Utjecaj plimotvorne sile može mijenjati razinu mora preko deset metara u svjetskim oceanima, a u Jadranskom moru kao poluzatvorenom bazenu od tridesetak centimetara u južnom Jadranu do jedan metar u sjevernom Jadranu.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.