fbpx
Foto: Guliver

(VIDEO) SMRDLJIVA I ŠTETNA ALGA NAPADA AMERIKU: Nakupina Sargassuma prostire se na 8000 kilometara

Autor: Zlatko Govedić

Ogromna nakupina smrdljive i potencijalno štetne morske trave, dvostruko veća od kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država, kreće se prema obalama Floride i drugim obalama diljem Meksičkog zaljeva, s prijetnjom da će se nagomilati po plažama i tako naštetiti turističkoj sezoni.

Sargassum, specifičan rod morske trave, već dugo stvara velika cvjetanja u Atlantskom oceanu, a znanstvenici prate goleme nakupine od 2011. godine.

No ovogodišnje cvjetanje moglo bi biti najveće dosad. Proteže se na oko 8000 km, od obale Afrike do Meksičkog zaljeva.


Ovogodišnje cvjetanje Sargassuma počelo se formirati rano i udvostručilo se između prosinca i siječnja.

Masa je u siječnju bila veća nego ikad otkako je 2011. počela ova nova faza cvjetanja Sargassuma.

Putujući prema zapadu, mrlja će se progurati kroz Karibe do Meksičkog zaljeva tijekom ljeta. Očekuje se da će se alge pojaviti na plažama na Floridi oko srpnja.

“Ovo je potpuno novi oceanografski fenomen koji stvara takav problem – stvarno katastrofalan problem – za turizam u karipskoj regiji, gdje se gomila na plažama, a sloj može biti dubok čak 180 cm”, kaže Brian Lapointe s Oceanografskog instituta Harbour Branch Sveučilišta Florida Atlantic (SAD).

Koje su opasnosti?

Ipak, dok plutaju morem, alge mogu imati i pozitivne učinke na oceanski život.
“Ovo plutajuće stanište pruža hranu i zaštitu ribama, sisavcima, morskim pticama, rakovima i sl. Služi kao kritično stanište za ugrožene glavate kornjače i kao uzgajalište za razne komercijalno važne ribe kao što su mahi mahi, jack i amberjacks”, tvrdi Sargassum Information Hub, zajednički projekt različitih istraživačkih institucija.

Problemi sa sargassumom nastaju kada se nakupi na plažama, gomilajući se u humcima kojima je teško upravljati te ispuštajući plin koji može mirisati na pokvarena jaja.

“Dolazi u tako velikim količinama da u osnovi isisava kisik iz vode i stvara ono što mi nazivamo mrtvim zonama. Ovo su obično staništa za uzgoj riba, no kada ona ostanu bez kisika, izgubili smo ih”, objašnjava Lapointe.
Sargassum može biti opasan i za ljude. Plin koji ispuštaju trule alge – sumporovodik – otrovan je i može uzrokovati respiratorne probleme. Morska trava također sadrži arsen u svom mesu, što je čini opasnom ako se proguta ili ako se koristi za gnojivo.

“Morate biti vrlo oprezni kada čistite plaže”, zaključuje Lapointe.

Po njoj je nazvano Sargaško more

Inače, Sargassum je rod smeđih makroalgi iz reda Fucales, porodica Sargassaceae.

Vrste žive u oceanima diljem svijeta, gdje nastanjuju plitke vode i koraljne grebene. Međutim, rod je najpoznatiji po svojim planktonskim vrstama. Sargaško more u Atlantskom oceanu dobilo je ime po algi Sargassum, jer posjeduje njezine velike količine. U Jadransko moru obitava nekoliko vrsta koje je međusobno teško razlikovati (S. acinarium, S. hornschuchii, S. linifolium, S. muticum, S. vulgare).

Ta alga može narasti i do nekoliko metara. Boja talusa je smeđa ili tamnozelena, a sastavljen je od oblika sličnih stabljici, korijenu i listovima. Neke vrste imaju bobičaste mjehuriće ispunjene plinom, koji drže listove na površini vode da bi se mogla dogoditi fotosinteza.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.