Ilustracija

(VIDEO) Sljedećeg tjedna mimoići ćemo se s velikim asteroidom koji juri brzinom od 6578 km/h!

Autor: Zlatko Govedić

Asteroid 4660 Nereus promjera 330 m, što znači da je veći od uobičajenih posjetitelja, u subotu, 11. prosinca trebao bi proletjeti pokraj Zemlje brzinom od 6578 km/h.

Unatoč senzacionalnim naslovima po tabloidima, 4660 Nereus će proći na sigurnoj udaljenosti od 3,93 milijuna km, što je desetak puta udaljenije od Mjeseca.

Zbog svoje veličine i udaljenosti od Zemlje, 4660 Nereus klasificiran je kao potencijalno opasan objekt. Ta klasifikacija uključuje svaki asteroid koji prolazi unutar 7,48 milijuna km od Zemlje i promjera je većeg od 140 m.

Brojna tijela upadaju u tu kategoriju. Mnogo je razloga za njihovo praćenje, ponajprije opasnost da su skrenuli sa svojih poznatih orbita na putanju opasniju za Zemlju.

4660 Nereus prvi je put otkriven 1982. Nije poseban po tome što je opasan, nego zato što nas posjećuje svakih desetak godina.

Njegov blizak prolazak sljedećeg tjedna bit će najbliži u posljednjih nekoliko desetljeća. Njegov sljedeći bliski posjet bit će 14. veljače 2060., kada će proletjeti na udaljenosti od oko 1,2 milijuna km.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.