Ilustracija

(VIDEO) SLIJEDI NEVIĐEN SPEKTAKL NA NEBU: Evo kako će izgledati najbliža supernova u povijesti čovječanstva!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Betelgez je druga zvijezda po sjaju u zviježđu Orionu i deveta po sjaju na noćnome nebu. Polupravilno je promjenljiva sjaja s periodima između 150 i 300 dana, prividne prosječne magnitude –2,99. Udaljen je oko 700 svjetlosnih godine od Zemlje a približava se radijalnom brzinom od 21,9 km/s.

Po vrsti je crveni superdiv mase 11,6 puta veće od Sunčeve, sjaja većega 90.000 puta, a promjera oko 900 puta većega 1000 od Sunčeva. Površinska mu je temperatura 3590 K. Smatra se da je star približno osam milijuna godina.

Superdivovi su najsjajnije zvijezde, više od 25.000 puta sjajnije od Sunca. Obično se nalaze u spiralnim krakovima galaktika, mladim zvjezdanim skupovima i u nepravilnim galaktikama. Velikom brzinom troše svoje nuklearno gorivo i za 10 do 50 milijuna godina eksplodiraju kao supernove.

No, ono što astronome posebno čudi je činjenica da je Betelgez odjednom potamnio! Sjaji najslabije u 21. stoljeću. A to bi mogla biti naznaka supernove!

Supernova je naziv za eksploziju zvijezde kojoj se sjaj tijekom nekoliko tjedana poveća i za 20 magnituda te u svemir velikom brzinom, bliskom brzini svjetlosti, odbacuje velik dio svoje tvari. Velika količina oslobođene energije (zračenje supernove neko je vrijeme usporedivo sa zračenjem cijele galaktike) omogućava sintezu elemenata masivnijih od željeza. U središtu nakon eksplozije ostaje, ovisno o preostaloj masi, neutronska zvijezda ili crna rupa.

Astronomi smatraju da je verojatnost supernove, tj. eksplozije Betelgeza veoma mala te da je uočeno zatamnjenje možda posljedica neke vrste erupcije plina, prašine ili neke druge promjene na površini zvijezde koja utječe na njezin sjaj.

No, kako bi to izgledalo kada bi Betelgez doista eksplodirao?

Tijekom nekoliko tjedana ili čak mjeseci snažno bi sjao na nebu, ne samo noćnom nego i dnevnom. Pritom bi lako mogao zasjeniti i sjaj Mjeseca.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.