Screenshot/Youtube

(VIDEO) Sinkronizirani ples pod mikroskopom: Biolozi snimili roj octenih jegulja. Plivaju poput riba

Autor: Zlatko Govedić

Octene jegulje (Turbatrix aceti) jesu oblići (Nematoda) koje se hrane mikrobnom kulturom, octenom kiselinom (Mycoderma aceti) koja koristi za stvaranje octa, a može se naći u nefiltriranom octu. Otkrio ih je francuski kemičar Pierre Borel još 1656. godine.

Njihovo okruženje čini ih izuzetno tolerantnim na varijacije u kiselosti i lužnatosti, što znači da toleriraju širi raspon od bilo koje druge vrste. Naime, mogu preživjeti od pH 1,6 do čak 11.

Iako su bezopasne i neparazitske, ostavljanje jegulja u octu smatra se neprihvatljivim u Sjedinjenim Državama te ih nije dopušteno servirati potrošačima. Proizvođači stoga obično filtriraju i pasteriziraju svoj proizvod prije punjenja, uništavajući živu kulturu bakterija i kvasca koje su tim oblićima potrebne za opstanak.

Tim znanstvenika nedavno se zainteresirao za octene jegulje zbog načina njihova kretanja. Baš poput mnogih ptica ili riba, ta stvorenja putuju u sinkroniziranim rojevima. Kako bi bolje pogledali koreografiju octenih jegulja u pokretu, istraživači su pod mikroskopom promatrali koloniju tisuća octenih jegulja kako plivaju u vodi.

Možda ovaj video može poslužiti kao podsjetnik da obliće ne treba podcjenjivati. Jedan crvić u vašoj boci s octom mogao bi predstavljati neugodnost, ali tisuće njih svakako nije nešto što veseli.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.