fbpx
Screenshot/Youtube

(VIDEO) Šestogodišnji dječak zadivio znanstvenike: ‘Pronašao sam zub mitskog zmaja!’

Autor: Zlatko Govedić

Julian Gagnon (6) otkrio je zub dok je 6. rujna šetao prirodnim rezervatom “Dinosaur Hill” (Rochester Hills, Michigan, SAD). “Osjetio sam nešto pod nogom i uzeo to”, rekao je dječak lokalnim medijima.

Pretraga na Googleu dala je naslutiti da zub vjerojatno nije pripadao dinosauru, ali ni zmaju, što je i pretpostavljao.

Umjesto toga, veličina i oblik zuba nalikovali su zubima mastodonta, što  je potvrdila i analiza koju je naknadno proveo Muzej paleontologije Sveučilišta u Michiganu.

Mastodonti su drevni rođaci modernih slonova. Prvi su se put pojavili prije oko 27 do 30 milijuna godina, a izumrli su prije otprilike 10.000 godina. Živjeli su u šumama diljem svijeta, ponajprije u Sjevernoj i Srednjoj Americi, a rasli su do visine od 2,5 do 3 metra te imali masu do 6 tona.

Kruna kutnjaka koju je Julian pronašao bila je veličine šake odraslog čovjeka, što je isključilo mnoge manje vrste. Na vrhu krune bile su “visoke izbočine” po kojima se razlikuju zubi mastodonta i mamuta, druge vrste izumrlog roda slona u ledenom dobu koji je živio uz mastodonte.

“Julian je to otkriće proglasio prvim u svojoj karijeri paleontologa”, kaže njegova majka Mary Gagnon.

“Mladi znanstvenik” pitao se hoće li dobiti milijun dolara ili postati predsjednik zbog svog nalaza, no na koncu se zadovoljio obilaskom Muzejskog centra za istraživanje “Ann Arbor” Sveučilišta u Michiganu i sastankom sa znanstvenicima na kojem je izrazio želju da i on jednog dana postane paleontolog.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.