Ilustracija/Screenshot/Youtube

(VIDEO) Senzacionalno otkriće: ‘Ovo je Kraljevstvo Božje! U našem mozgu postoji višedimenzionalni svemir!’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Stručnjaci su došli do senzacionalnog otkrića da se u ljudskom mozgu nalaze strukture i oblici koji imaju i do 11 dimenzija. Neuroznanstvenici su objavili: “Pronašli smo svijet koji nismo mogli ni zamisliti”.

Matematičke metode algebarske topologije pomogle su istraživačima da pronađu strukture i višedimenzionalne geometrijske prostore u moždanim mrežama. Prema riječima stručnjaka, nova studija dokazala je da se u ljudskom mozgu nalaze strukture i oblici koji imaju i do 11 dimenzija.

Procjenjuje se da se u ljudskom mozgu nalazi nevjerojatnih 86 milijardi neurona, s nekoliko veza od svake stanične mreže u svakom mogućem pravcu, formirajući super-ogromnu staničnu mrežu koja nas nekako čini sposobnima za razmišljanje i svijest, izvještava Science Alert.

Međunarodna skupina znanstvenika okupljenih oko projekta “Blue Brain” dobila je rezultate koji još nikada nisu viđeni u svijetu neuroznanosti, kaže se u studiji objavljenoj u časopisu “Frontiers in Computational Neuroscience”. Ovaj tim uspio je pronaći strukture u mozgu koje predstavljaju višedimenzionalni svemir, otkrivajući prvi geometrijski dizajn neuronskih veza i kako one reagiraju na stimulanse.

Znanstvenici su se koristili detaljnim tehnikama računalnog modeliranja kako bi shvatili kako se točno ljudske moždane stanice mogu organizirati kako bi izvršile složene zadatke. Koristili su se matematičkim modelima algebarske topologije kako bi opisali strukture i multidimenzionalne geometrijske prostore u moždanim mrežama. U studiji je naznačeno da se strukture formiraju u isto vrijeme kada su prepletene u “savezu” koji generira preciznu geometrijsku strukturu.

Henry Markram, neuroznanstvenik i direktor projekta”Blue Brain” u Lausannei u Švicarskoj, rekao je: “Pronašli smo svijet koji nismo mogli ni zamisliti. Postoji više desetina milijuna ovih objekata čak i u manjem dijelu mozga, kroz sedam dimenzija. U nekim smo mrežama našli strukture i do 11 dimenzija”.

Kako su istaknuli stručnjaci, svaki neuron unutar našeg mozga može se povezati sa susjednim, na određen način da formira objekt sa složenim vezama. Zanimljivo, što se više neurona pridruži grupi, više se dimenzija dodaje objektu.

Koristeći se algebarskom topologijom, znanstvenici su mogli modelirati strukturu unutar virtualnog mozga, generiranog računalom. Potom su obavili pokuse na stvarnom moždanom tkivu kako bi potvrdili rezultate. Pošto su dodali stimulans u virtualno tkivo mozga, otkrili su da su se sastavile grupe progresivno viših dimenzija. Otkrili su da je između ovih grupa bilo rupa ili šupljina.

Ran Levi sa Sveučilišta u Aberdeenu, koji je radio na ovoj studiji, rekao je: “Pojava visokodimenzionalnih šupljina kada mozak obrađuje informacije znači da neuroni u mreži reagiraju na stimulanse na iznimno organiziran način. To je kao da mozak reagira na stimulans gradnjom, zatim razbijanjem kule multidimenzionalnih blokova, počevši od šipki (1D), zatim dasaka (2D), zatim kocki (3D), a zatim složenijih geometrija s 4D, 5D itd. Napredovanje aktivnosti kroz mozak podsjeća na višedimenzionalni dvorac od pijeska koji se materijalizira iz pijeska, a zatim se raspada”.

Iako oblici koji su trodimenzionalni imaju visinu, širinu i dubinu, objekti koje su stručnjaci otkrili u novoj studiji ne postoje u više od te tri dimenzije u stvarnom svijetu, ali matematičari tumače da mogu imati 5, 6, 7 ili do 11 dimenzija.

Profesor Cees van Leuven s Katoličkoga sveučilišta u Leuvenu u Belgiji, rekao je: “Izvan fizike, visokodimenzionalni prostori često se rabe za opisivanje kompleksnih struktura podataka ili stanja sustava, primjerice, stanja dinamičkog sustava u stanju prostora”.

“Prostor je jednostavno savez svih stupnjeva slobode koje sustav ima, a njegovo stanje opisuje vrijednosti koje ti stupnjevi slobode zapravo pretpostavljaju”, zaključio je.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.