Harvard.co.uk

(VIDEO) RUSKI ASTRONOM OBJAVIO: ‘ŠTO JE OVO? Ogroman nepoznati objekt ušao je u naš Sunčev sustav!’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Ruski astronom-amater Genadij Borisov otkrio je novi međuzvjezdani objekt, koji je došao izvan Sunčevog sustava.

Prvi međuzvjezdani objekt u Sunčevu sustavu otkrili su astronomi 2017. godine. Međuzvjezdano nebesko tijelo imena Oumuamua imao je hiperboličnu putanju koja je ukazivala na to da je došao izdaleka te da se onamo neće vraćati. Dakako, izazvao je i mnogo spekulacija o njegovu podrijetlu, a jedna od njih je da možda pripada izvanzemaljcima.

Novootkriveni je objekt drugi međuzvjezdani gosta, a predstoji još mnogo ispitivanja, praćenja i promatranja.

Borisov je prvi put opazio objekt 30. kolovoza koristeći se teleskopom koji je sam napravio. Potom su uslijedile i druge potvrde, a američki Centar za astrofizičare izdao je priopćenje o novom objektu nazvanom “C/2019 Q4 (Borisov)”.

Ako se nesumnjivo potvrdi njegova međuzvjezdana priroda, dobit će novu oznaku koja počinje sa “2I” (I kao početno slovo riječi međuzvjezdani na engleskom – Interstellar).

S dodatnim promatranjima i proučavanjima, astronomi su počeli računati oblik njegove orbite, a proračuni pokazuju da putanja ima hiperboličan oblik, a ne eliptični, koji karakterizira orbite nebeskih tijela u Sunčevu sustavu.

Hiperbolična putanja ukazuje da će novootkriveni objekt napustiti naš sustav te da nikada neće vratiti.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.