fbpx
bačvastooka riba / MBARI

(VIDEO) Rijetka snimka bačvastooke ribe: S prozirnom glavom i kuglastim zelenim očima djeluje bizarno!

Autor: Zlatko Govedić

Tisuće metara ispod površine zaljeva Monterey kod Kalifornije, znanstvenici su nedavno snimili snimku ribe s gomoljastom, prozirnom glavom i zelenim očima nalik na kugle koje vire kroz njezino čelo.

To bizarno stvorenje, Macropinna microstoma (eng. barrelfish = “bačvastooka riba”), vrlo se rijetko viđa. Istraživači s Instituta za istraživanje akvarija u zaljevu Monterey (MBARI) samo su devet puta uočili tu vrstu, unatoč tome što su svoja vozila na daljinsko upravljanje (ROV) poslali na više od 5600 ronjenja u staništu ribe.

No prošlog tjedna, tim znanstvenika postavio je ROV Ventana i ugledao bačvastooku koja je “visjela” u vodi.


U to vrijeme, ROV je krstario na dubini od oko 650 m u podmorskom kanjonu Monterey, jednom od najdubljih na obali Pacifika. “Bačvastooka se riba prvo pojavila u daljini, ali odmah sam znao što gledam. Ne može se zamijeniti ni za što drugo”, priča akvarist Thomas Knowles.

Macropinna microstoma, vrsta je morske ribe iz batipelagičke zone sjevernog Pacifika, (porodica Opisthoproctidae, red Argentiniformes). Živi od Beringova mora do Japana i poluotoka Baja California. Znanosti je poznata od 1939. Karakterizira ju nekoliko bizarnih značajki, malena usta i tubularne oči koje može pokretati svako za sebe, rotirati njima i prikupljati svjetlost. Znanstvenici ne znaju koliko tih riba želatinastih glava pluta u dubinama oceana.

Na temelju prošlih istraživanja, znanstvenici misle da one ostaju nepomične dok čekaju plijen, poput zooplanktona i meduza. Riba može tako lebdjeti zahvaljujući nizu širokih, ravnih peraja koje se protežu iz njezina tijela. Usmjeravajući svoje zelene oči prema gore, mogu uočiti siluete plijena odozgo, a zeleni pigment u njihovim očima vjerojatno pomaže filtriranju sunčeve svjetlosti s površine oceana.

Jednom kada bačvastooka riba primijeti bioluminiscentni plankton ili sićušnog raka kako pluta, ona zumira prema gore kako bi uhvatila stvorenje u ustima dok okreće oči prema naprijed, tako da može vidjeti kamo ide. Znanstvenici nagađaju da M. microstoma ponekad može izvlačiti hranu iz sifonofora, organizama sličnih meduzama koji hvataju plijen pipcima. Prozirni štit glave bačvastooke ribe mogao bi je zaštititi od ubodnih stanica u pipcima sifonofora, no to je zasad samo nagađanje.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.