Wikimedia Commons

(VIDEO) ‘Putinov terminator’: Ruska vojska osniva prvu vojnu jedinicu naoružanu borbenim robotima

Autor: Zlatko Govedić

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu obišao je 766. proizvodno-tehnološko poduzeće u Nahabinu, nedaleko od Moskve, koje razvija i proizvodi robotska vozila različitih namjena. Najavio je osnivanje prve jedinice ruske vojske koja će biti naoružana borbenim robotima.

Načelnik Glavnog stožera ruske vojske Vasilij Tonkošurov pritom je najavio da će prva jedinica s udarnim robotima biti uspostavljena u ruskim oružanim snagama te da će upravljati jedinicama od pet robotskih sustava “Uran-9”, tj. jedinicama od 20 borbenih vozila.

Robotska borbena vozila “Uran-9” dosada su korištena samo kao autonomni sustavi, a prema nekim izvještajima, testirana su u Siriji.

Vozilo je naoružano automatskim topom 2A72, automatskom puškom PKT, “šmel” bacačima plamena i vođenim protutenkovskim raketama “Ataka”. Njegova je oprema predviđena kako za borbu s pješačkim jedinicama, tako i s lakim oklopnim vozilima, ali i s tenkovima.

Rusi su još u prosincu testirali robote koji s pomoću umjetne inteligencije simuliraju pokretne mete. Ruska agencija Novosti javila je prije više od godinu dana da će ruska vojska do 2025. imati i višefunkcionalne vojne robote, nazvane “Marker”, koje će razvijati Ruski savez za tehnologiju i znanost.

Robot će moći upravljati petorim uređajima bez ljudskog nadzora, a istodobno će moći izvoditi više borbenih zadataka.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.