fbpx
Screenshot/Youtube

(VIDEO) ‘PROPELERSKA ZVIJEZDA’: Ovaj bijeli patuljak rekorder je po brzini rotacije

Autor: Zlatko Govedić

Bijeli patuljak LAMOST J024048.51+195226.9 (ili skraćeno J0240+1952), udaljen 2015 svjetlosnih godina, a ima nevjerojatnu brzinu rotacije. Oko svoje osi okrene se za svega 25 sekundi! Službeno, to je bijeli patuljak s najvećom brzinom rotacije!

Sličan je bijelom patuljku AE Aquarii koji ima brzinu okretanja od 33 sekunde. To su jedina dva otkrivena bijela patuljka koji pripadaju klasi “propelerskih zvijezda”.

“Izljev gnjeva” J0240+1952 iznimno je ekstreman! Plazmu izbacuje brzinom od 3000 km/sek.

“Rotacija je toliko brza da bijeli patuljak mora imati natprosječnu masu kako se ne bi razdvojio. On povlači materijal sa svoje zvijezde pratilje zbog svog gravitacijskog učinka, ali kako se on približava bijelom patuljku, magnetsko polje počinje dominirati. Ta je vrsta plina veoma vodljiva i dobiva veliku brzinu od tog procesa, što ga tjera dalje od zvijezde i odlazi u svemir”, kažu znanstvenici.

Bijeli patuljak je rezultat onoga što se događa zvijezdi poput Sunca kada joj ponestane elemenata koje je u stanju spojiti u svojoj jezgri. Izbacuje svoj vanjski materijal u svemir, a jezgra kolabira u ultragusti objekt koji nevjerojatno sjaji zaostalom toplinom.

Te mrtve zvijezde fizički su vrlo male, veličine otprilike ne veće od Zemlje, ali s masom do oko 1,4 puta većom od Sunčeve.

“Ovo je tek drugi put da smo pronašli jedan od sustava magnetskog propelera, tako da sada znamo da to nije jedinstvena pojava. Mehanizam magnetskog propelera generičko je svojstvo koje djeluje u tim binarnim sustavima, ako su okolnosti ispravne. Ovo najnovije otkriće pokazalo je da su naši modeli bili ispravni. Predvidjeli su da se zvijezda mora brzo vrtjeti i doista je tako”, kaže astrofizičar Tom Marsh sa Sveučilišta Warwick (Engleska, UK).
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.