fbpx
Ilustracija

(VIDEO) PROJEKT ‘LINE’: Futuristički grad s letećim automobilima usred arapske pustinje

Autor: Zlatko Govedić

Saudijska Arbija objavila je plan za izgradnju futurističkog grada imena “The Line”.

Grad budućnosti razlikovat će se od tradicionalnih naselja, budući da će se graditi duž prave linije. Nekonvencionalni metropolis neće imati automobile, ulice, niti će emitirati štetne plinove, prostirat će se na više od 160 kilometara u dužinu i moći će primiti oko milijun stanovnika koji će stizati iz cijelog svijeta.

Objavljeni planovi ukazuju i na leteće taksije kao transportna sredstva te svjetleće materijale zahvaljujući kojima je grad trebalo da bude svjetliji od bilo kojeg drugog naselja na svijetu. Tu je i plan o umjetnom Mjesecu, te otok s dinosaurima-robotima, koje je zamišljeno kao neka vrsta zabavnog parka budućnosti.


Na 2.300 stranica planova i nacrta nalaze se i informacije o nasilnom premještanju lokalnih plemena, kreiranju klinika za editiranje ljudskog genoma, te o sustavima za promatranje građana koji bi trebalo da funkcioniraju non-stop, što ukazuje na to da je ovaj grad budućnosti mogao prije biti distopijsko mjesto stanovanja, nego zabavno mjesto za život koje uključuje slobodu i leteće automobile.

Planovi za futuristički grad Neom pripadaju princu Mohammed bin Salmanu, koji je sa stručnim timovima još od 2017. godine radio na izgradnji naselja koja je trebalo da košta oko 500 milijardi dolara. No, projekt je poslije bio napušten.

Sumnja se da saudijski princ novim planom želi oživjeti propali Neom, pa u tom procesu koristi stare trikove kako bi privukao nove investicije. Očekuje se da privuče investicije u vrijednosti od čak 48 milijardi dolara i otvori 38 tisuća radnih mjesta.

Takvi planovi brinu i borce za ljudska prava, budući da utječu na sudbinu lokalnih plemena.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.