Ilustracija: Unsplash

(VIDEO) PRATITE POVIJESNI TRENUTAK ZA ZEMLJU! Prizori oduzimaju dah, ‘uživo se javljamo s Marsa’: Orbiter pokazuje nikad viđene snimke

Autor: Zlatko Govedić

Prvi put u povijesti moguće je gledati prijenos uživo izravno iz orbite oko Crvenog planeta. “U petak, za proslavu 20. rođendana ESA-ina Mars Expressa, imat ćete priliku približiti se Marsu onoliko koliko je to trenutno moguće. Uključite se kako biste bili među prvima koji će vidjeti nove slike otprilike svakih 50 sekundi dok se emitiraju izravno s kamere za vizualni nadzor (VMC) na ESA-inu dugovječnom, ali i dalje veoma produktivnom marsovskom orbiteru”, piše u priopćenju.

Događaj, je počeo u petak, 2. lipnja u 18.00 po našem vremenu, ima za cilj proslaviti 20. obljetnicu dugovječnog orbitera “Mars Express” Europske svemirske agencije (ESA). Sonda je stigla u orbitu oko Marsa još 2003. godine, donoseći sa sobom nesretni lender Beagle 2 koji se srušio na površinu.

Mars Express osigurao je mnoštvo podataka tijekom desetljeća zahvaljujući svom nizu instrumenata uključujući alate za snimanje slika visoke rezolucije i mineraloško mapiranje. Što se tiče starosti još funkcionalnog Marsova orbitera, treba reći da je od njega starija samo NASA-ina sonda “Mars Odyssey”.

Današnji prijenos uživo omogućit će montažu slika koje se emitiraju izravno iz orbitera (kao i kada budu primljene), učinkovito pružajući prijenos Marsa uživo.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.