Screenshot/Youtube

(VIDEO) Pogledajte čudesno mjesto gdje se dogodila kataklizma koja je uništila drevnu Zemlju

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Sredinom osamdesetih, skupina američkih arheologa na satelitskim snimkama meksičkoga poluotoka Yucatána primijetila je gotovo savršen krug, promjera 200 kilometara.

Krug je bio savršen, kao da je precizno iscrtan šestarom. Meksiko je već poznat po velikom broju laguna koje su ispunjene vodom i koje su zbog svog egzotičnog izgleda primamljive turistima. No ovo je izgledalo drugačije.

Riječ je o udarcu asteroida. On je stvorio krater dubok 30 km, što je dovelo do toga da se tlo oko njega ponaša kao kada se kamenčić baci u baru. U godinama koje su dolazile, svijet je dobio neprepoznatljiv izgled, a temperature su bile toliko niske da je 75 posto života na Zemlji nestalo, uključujući i dinosaure.

Sve dok nisu objavljeni rezultati istraživanja 1991., Yucatán nije bio mjesto kojem se posvećivala ikakva pozornost. Danas se na istome mjestu nalazi muzej otvoren u rujnu 2018. godine. Zajednički projekt meksičke vlade i najvećeg sveučilišta u Meksiku UNAM koji ima za cilj da vratiti ljude 66 milijuna godina u prošlost, kada je asteroid promjera 12 km promijenio povijest svijeta te čije su posljedice trajale sljedećih nekoliko milijuna godina.

Nažalost, sve ono što treba znanstvenicima da pruži uvid u podrijetlo asteroida kao i što je uspio uništiti i dalje se nalazi daleko ispod zemlje u krateru Chicxulub.

Turisti mogu otići ispod zemlje tek do plavih laguna u kojima mogu plivati s ribama, nesvjesni da su upravo te lagune nastale zbog mekanih krečnjaka koji su bili primorani da izbiju na površinu iz dubokog podzemlja nakon udarca. Danas su te lagune, nastale udarcem asteroida, glavni zaštitni znak Yucatána.
Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.