Screenshot/Youtube

(VIDEO) PLANETARIJ IZ ANTIKITERE: Jesu li znanstvenici napokon dešifrirali neobičan antički mehanizam?

Autor: Zlatko Govedić

Planetarij iz Antikitere jest metalna naprava sastavljena od niza kovanih osovina i kotača smještenih oko jedne središnje osovine. Pronađena je 1900. među ostacima antičkoga broda iz 1. st. pr. Kr. koji je, prevozeći umjetnička djela i sitni materijal, doživio brodolom kraj grčkog otočića Antikitere između Kitire i Krete. Općenito se smatra jednim od najvažnijih arheoloških otkrića svih vremena. Vjeruje se da je izvanredan mehanizam star 2000 godina oblik ranog astronomskog računala. Još je američki znanstvenik Derek de Solla Price (1922.-1983.) utvrdio da ona predočuje Sunčev sustav.

No znanstvenici sa Sveučilišnog koledža u Londonu, 120 godina nakon otkrića, 3D računalnim modeliranjem stvorili su cijelu prednju ploču uređaja sa zapanjujućim detaljima.

“Sunce, Mjesec i planeti prikazani su u impresivnom izdanju drevne grčke genijalnosti. Naš je model prvi koji se podudara sa svim fizičkim dokazima i podudara se s opisima u znanstvenim natpisima ugraviranim na samom mehanizmu”, napisao je autor studije profesor Tony Freeth.

Cilj je znanstvenog tima – izrada cjelovite, radne kopiju originalnog uređaja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.