fbpx
Foto: Wikimedia Commons

(VIDEO) OVO JOŠ NISTE VIDJELI: Teleskop James Webb poslao je zadivljujuće snimke Neptuna! Podsjeća li vas na Saturn?

Autor: Zlatko Govedić

Prije tridesetak godina prvi smo put vidjeli blijede i tanke Neptunove prstenove. Danas, zahvaljujući svemirskom teleskopu James Webb (JWST) prvi put ih vidimo nakon obrade snimke u infracrvenom spektru. Neki od prstenova nisu opažani još otkako je NASA-ina sonda Voyager 2 poslala prvi fotografski dokaz njihova postojanja tijekom preleta 1989. godine.

Taman i hladan, s vjetrovima koji pušu brzinama većim od brzine zvuka, Neptun je najudaljeniji planet u Sunčevu sustavu. On i njegov susjed Uran poznati su kao “ledeni divovi” jer se njihova unutrašnjost sastoji od težih elemenata, za razliku od plinovitih divova Jupitera i Saturna koji su bogatiji vodikom i helijem.

Na novim slikama, Neptun izgleda bijelo, za razliku od tipičnog plavog izgleda koji ima na pogledima snimljenim na vidljivim valnim duljinama svjetlosti. To je zato što se plinoviti metan, dio kemijskog sastava planeta, ne čini plavim na Webbovoj bliskoj infracrvenoj kameri (NIRCam).


Na slikama su također vidljivi oblaci metana i leda – svijetle pruge i mrlje koje reflektiraju sunčevu svjetlost prije nego što je apsorbira plin metan. Također je moguće uočiti svijetlu, tanku liniju koja kruži ekvatorom planeta, što predstavlja globalnu atmosfersku cirkulaciju koja pokreće Neptunove vjetrove i oluje.

Webb je također snimio sedam od 14 poznatih Neptunovih mjeseca, uključujući njegov najveći mjesec, Triton, koji se kreće oko planeta u neobičnoj orbiti unatrag. Astronomi misle da je Triton možda bio objekt u Kuiperovom pojasu, području ledenih objekata na rubu Sunčeva sustava, koji je bio zahvaćen Neptunovom gravitacijom. Znanstvenici planiraju iskoristiti JWST za daljnje proučavanje Tritona i Neptuna u nadolazećim godinama.

Smješten 30 puta dalje od Sunca nego Zemlja, Neptun se kreće svojom solarnom orbitom u udaljenom, tamnom području vanjskog Sunčeva sustava. Na toj je udaljenosti Sunce toliko maleno i slabo da je podne na Neptunu slično slabom sumraku na Zemlji.

Svi želimo vidjeti što se sve krije u dubokom svemiru i dalekim galaktikama, no astronomi ne žele zanemariti ni naše neposredno susjedstvo. Zato ćemo JWST sve više iskorištavati i za precizne snimke Marsa, Jupitera, Neptuna i svih drugih planeta i njihovih satelita.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.