fbpx
GRB / Foto: NASA

(VIDEO) OVO JE NAJVEĆA POZNATA EKSPLOZIJA! U samo nekoliko sekundi izbacio je više energije nego Sunce u deset milijardi godina

Autor: Zlatko Govedić

Astronomi su uočili možda najmoćniju eksploziju ikada viđenu. Bljesak gama-zračenja (eng. gamma-ray burst, GRB), nazvan GRB221009A, primijećen je 9. listopada, a čak je i njegov naknadni sjaj svetliji od većine nebeskih objekata.

Podsjetimo, bljesak (izboj ili provala) gama-zračenja jest snažna erupcija gama-zračenja koja nastaje pri krajnjim energijskim eksplozijama uočenima u udaljenim galaktikama.

Mogu trajati od nekoliko desetaka milisekundi do nekoliko minuta. Kratki bljeskovi gama-zračenja traju dvije sekunde ili manje i nastaju u sudaru neutronskih zvijezda, dugi koji traju oko minute nastaju eksplozijom velikih zvijezda, čime nastaju crne rupe, dok krajnje dugi bljeskovi nastaju vjerojatno u istom procesu ali od puno većih zvijezda.


Kada je riječ o ovom posljednjem primjeru, smatra se da je GRB221009A nastao kada je masivna zvijezda eksplodirala kao supernova, ostavljajući iza sebe crnu rupu. Eksplozija stvara izvanredan mlaz svetlosti koji čini sam GRB, a zatim supernova izaziva slabiji naknadni sjaj.

‘Još ne znamo koliko je moćan’

Ovaj GRB deluje djelimično svijetao, zato što je udaljen oko 2,4 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje, što ga čini jednim od najbližih dosad primijećenih GRB-ova, uz to što je najsjajniji.

“Ako pogledamo sve GRB-ove, ovaj se izdvaja. Neformalno smo ga nazvali ‘Čamac’. On je najsjajniji GRB svih vremena”, kaže doktorandica astrofizike Jillian Rastinejad sa Sveučilišta Northwestern (Chicago, Illinois, SAD).
Ona i njezini kolege izračunali su da se toliko sjajan GRB javlja samo jednom u tisuću godina. Pritom je važno naglasiti da svakoga dana stručnjaci oktriju oko tri GRB-a.

Iako GRB221009A opažaju stručnjaci diljem svijeta, još se ne zna koliko je on moćan.

“To je djelomično zato što je toliko svijetao da zasićuje detektore gama-teleskopa, tako da sve što se vidi jesu potpuno bijeli pikseli bez detalja,” kaže astrofizičar Andrew Levan sa Sveučilišta Radboud (Nijmegen, Nizozemska).
Da bi doznali više o samoj supernovi i njenoj matičnoj galaktici, morat će pričekati dok sjajni bljesak ne izblijedi, što bi moglo potrajati mjesecima.

Pa koliko je onda eksplozija bila jaka?

Trenutne su procjene da je GRB221009A izbacio između 10⁴⁴ i 10⁴⁵ erga!

To znači da je on u nekoliko sekundi izbacio između tisuću i deset tisuća puta više energije nego što Sunce izbaci za cijelog svog životnog vijeka koji traje oko deset milijardi godina!

Detektori koji traže fotone visoke energije također su registrirali izvanredne čestice s energijama daleko većima od bilo čega proizvedenog na CERN-ovu velikom hadronskom sudaraču.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.