fbpx
Nara University

(VIDEO) Ove životinje mogu same sebi odrubiti glavu iz koje će narasti novo tijelo sa svim organima!

Autor: Zlatko Govedić

Profesor Yoichi Yusa i profesorica Sayaka Mitoh s japanskoga Sveučilišta u Nari sasvim su slučajno otkrili nevjerojatnu sposobnost dviju vrsta morskih puževa, Elysia cf. marginata i Elysia atroviridis.

One mogu doslovno same sebi odrubiti glavu (autotomija), a unutar mjesec dana iz glave će im se regenerirati novo tijelo – sa srcem i svim drugim organima, od kojih su mnogi vitalni.

“Začudili smo se kada smo zamijetili da se glava nastavila kretati. Mislili smo da će bez srca i ostalih vitalnih organa ubrzo uginuti, ali smo se ponovno iznenadili kada je glava počela regenerirati cijelo tijelo”, navode znanstvenici.

Preptostavljaju da su se puževi odlučili na ekstreman oblik autotomije kako bi se riješili parazita koji su im napali tijelo.

No to nije sve! Znanstvenike je zanimalo odakle odrubljene glave dobivaju energiju za stvaranje novoga tijela, kada su ostale ne samo bez srca nego i probavnih organa.
Otkrili su da se ti puževi hrane algama. Međutim, ne samo da ih jedu, nego preuzimaju kloroplast iz algi, koji im omogućava da vrše fotosintezu. Taj se zadivljujući fenomen naziva kleptoplastija. Ta privremena mogućnost stvaranja energije dovoljna je da ih održi na životu dok ne regeneriraju ostatak tijela.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.