fbpx
žuta cvrkutarka / Wikimedia Commons

(VIDEO) Ove su ptice razvile jezik! ‘Trenutačno ne razumijemo što se događa u njihovu mozgu’

Autor: Zlatko Govedić

“Parazitiranje legla” jest ponašanje nekih životinjskih vrsta koje ne podižu svoje mladunce, nego polažu jaje u tuđe gnijezdo ili leglo te sav posao prepuštaju zamjenskim roditeljima (domaćinima) koji potom leže na jajetu te hrane i podižu mladunče koje najčešće nije njihove vrste. U većini slučajeva, to ima negativne posljedice na reprodukciju zamjenskih roditelja.

Paraziti legla pak izbjegavaju napor brige o jajima i mladuncima. Kako ne moraju hraniti mladunce, mogu sami pojesti više, a to im omogućuje da mogu položiti veći broj jaja. Nedostatak te strategije razmnožavanja jest mogućnost da neki domaćini prepoznaju tuđe leglo (jaje ili mladunca) te da ga izbace ili pak napuste leglo i na drugom mjestu započnu sasvim novo leglo.

Na našem području vjerojatno najpoznatiji primjer jesu ptice iz reda kukavica (Cuculiformes), pri čemu je pojava parazitiranja legla otkrivena kod 50 od oko 140 poznatih vrsta.

U Sjevernoj Americi za istom metodom posežu i ptice iz roda “kravljih ptica” (Molothrus)

Jedna od njihovih žrtava jest vrsta ptice “žuta cvrkutarka” (Setophaga petechia), no znanstvenici su otkrili da ona ima specifičan pjev kojim upozorava ženke koje polažu jaja kada se kravlje ptice približe njihovu području. Ptice izvode to specifično staccato pjevanje samo kada je kravlja ptica u blizini. Kada to čuju, ženke žutih cvrkutarki vraćaju se u svoja gnijezda i sjedaju čvrsto. Međutim, nije bilo jasno sjećaju li se još ujutro upozorenja.

Znanstvenici sada znaju da su ženke djelovale na to upozorenje čak i dan poslije, što ukazuje na to da bi njihova dugoročna sjećanja mogla biti puno bolja nego što se mislilo.

Zanimljiv pokus

Tim znanstvenika pronašao je 27 gnijezda žutih cvrkutarki i izložio ženke ili tišini ili staccato pjevom upozorenja. Sljedećeg jutra, istraživači su promatrali ptice 80 minuta, 20 minuta prije izlaska sunca i 60 minuta poslije, kada su kravlje ptice najaktivnije.

Otkrili su da cvrkutarke rjeđe napuštaju svoja gnijezda pošto su čule pjev upozorenja.
“Šesnaest sati nakon pokusa cvrkutarke su se i dalje ponašale kao da postoji prijetnja od kravlje ptice. Činio se da ta vrsta signala za njih ima dugoročno značenje”, biolog Mark Hauber sa Sveučilišta u Illinoisu – Urbana-Champaign (SAD).

Od više od 200 vrsta na koje ciljaju kravlje ptice, žute cvrkutarke jedine su do sada razvile poziv upozorenja.

“To su životinje koje imaju temelj jezika. To zahtijeva procese višeg reda koje se događaju u mozgu, ali trenutačno uopće ne znamo što se ondje događa”, zaključuje biologinja Shelby Lawson s istoga sveučilišta.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.