Ilustracija

(VIDEO) Otkrivena crna rupa najbliža Zemlji! Može li nas ta svemirska neman jednom progutati?

Autor: Zlatko Govedić

Astronomi s Državnoga sveučilišta Ohio otkrili su crnu rupu najbližu Zemlji! Riječ je o toliko maloj crnoj rupi da je zbog nje stvorena posebna kategorija.

Novootkrivena crna rupa “V723 Monocerotis” nalazi se u našoj galaktici, na udaljenosti od svega 1500 svjetlosnih godina od Zemlje. To znači da je dovoljno udaljena od nas te da nam neće stvarati probleme niti predstavljati opasnost za opstanak Zemlje i Sunčeva sustava.

Zbog neobičnih svojstava i zviježđa u kojoj je otkrivena, znanstvenici su je nazvali “Jednorog”.

“Kada smo pogledali podatke, ta crna rupa Jednorog jednostavno je iskočila. Pa kako to da je nismo videli prije? Ispostavilo se da smo imali spuštene astronomske roletne”, kaže astronom Tharindu Jayasinghe.

“Baš kao što Mjesečeva gravitacija iskrivljuje Zemljine oceane, uzrokujući da se oni izboče prema Mjesecu i u suprotnom smjeru od njega, proizvodeći plime i oseke, tako i crna rupa iskrivljuje zvijezdu u oblik sličan lopti za ragbi, s jednom osi duljom od druge. Tako smo ju otkrili”, objašnjava astronom Todd Thompson.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.