Screenshot/Youtube

(VIDEO) Otkriven asteroid s dragocjenim metalima: Vrijedi 10.000.000.000.000.000.000 dolara!

Autor: Zlatko Govedić

NASA je nedavno otkrila asteroid 16 Psyche, nebesko tijelo sastavljeno od metala.

Prikupljanje resursa s drugih planeta te nebeskih tijela poput asteroida, moglo bi da ublaži teret koji je čovjek stavio na leđa matičnoga planeta te da osigura opstanak čovječanstva. Resursa na Zemlji je sve manje, a ljudska populacija je sve veća, pa je sve više kompanija koje pokušavaju postati pioniri kozmičkog rudarstva. Jedna od njih je i Planetary Resources Inc, koja je prikupila na desetine milijuna dolara za razvoj tehnologije koja je potrebna za prikupljanje resursa s asteroida. Na kraju ipak nije bilo dovoljno novca, pa je prva misija odgođena do daljnjega.

Asteroid 16 Psyche nalazi se u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Nalazi se na oko 370 milijuna kilometara od Zemlje i mejri 226 kilometara u promjeru. Ono što ga izdvaja od drugih asteroida, koji su uglavnom sastavljeni od stijenja i leda, jest to što se poput Zemljine jezgre gotovo u potpunosti sastoji od metala, i to željeza i nikla, što taj asteroid čini veoma vrijednim Stručnjaci procjenjuju da se na njemu nalazi rude čija je vrijednost 10 trilijuna dolara (u engleskoj skali 10 kvintilijuna) što je 10 tisuća puta veća vrijednost od cjelokupnih svjetskih prihoda zabilježenih 2019. godine.

Pretpostavlja se da je asteroid ugašena jezgra nekog planeta koji se raspao još tijekom formiranja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.