Ilustracija: Pixabay

(VIDEO) OSIM MJESECA, ZEMLJA IMA I KVAZISATELITE: Posljednji koji smo otkrili prati nas još od 1. stoljeća pr. Kr.

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su nedavno otkrili asteroid koji prati Zemlju tijekom svog godišnjeg putovanja oko Sunca. Nazvan “2023 FW13”, svemirski se kamen smatra “kvazisatelitom”, što znači da kruži oko Sunca u sličnom vremenskom okviru kao i Zemlja, ali je samo malo pod utjecajem gravitacijske sile našeg planeta. Procjenjuje se na 15 m u promjeru.

Tijekom svoje orbite oko Sunca, 2023 FW13 također kruži oko Zemlje, dolazeći unutar 14 milijuna km od našeg planeta. Za usporedbu, Mjesec ima promjer 3474 km i nalazi se unutar 364.000 km od Zemlje na najbližoj točki svoje orbite.

2023 FW13 prvi je put opažen u ožujku s opservatorija Pan-STARRS koji se nalazi na vrhu vulkanske planine Haleakalā na Havajima (SAD). Postojanje asteroida potom je potvrdio kanadsko-francusko-havajski teleskop na Havajima i dvije zvjezdarnice u Arizoni prije nego što ga je 1. travnja Centar za manje planete pri Međunarodnoj astronomskoj uniji službeno uvrstio na popis.


Prema nekim procjenama, 2023 FW13 bio je Zemljin susjed od najmanje 1. st. pr. Kr. Ta svemirska stijena trebala bi nastaviti slijediti taj orbitalni put do 38. st.

“Čini se da je to najduži kvazisatelit Zemlje za koji se do danas zna”, kaže Adrien Coffinet, astronom i novinar koji je prvi kategorizirao asteroid kao kvazisatelit nakon modeliranja njegove orbite

Nakon prvobitnog otkrića 2023 FW13 u ožujku, svemirski promatrači su kopali po podacima i pronašli opažanja asteroida koja datiraju sve do 2012. godine.

Unatoč tome što lebdi relativno blizu Zemlje, taj kvazisatelit vjerojatno nije na kursu sudara s našim planetom.

“Dobra vijest je da takva orbita ne rezultira udarnom putanjom ‘iz vedra neba'”, kaže Alan Harris, astronom s Instituta za svemirsku znanost.

Inače, to nije jedini Zemljin kvazisatelit. Primjerice, Kamo’oalewa otkriven je 2016. godine. Štoviše, čini se da bi taj asteroid zapravo mogao biti fragment Zemljina Mjeseca.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.