Ilustracija: Wikimedia Commons

(VIDEO) ODAKLE TOLIKA VIĐENJA BIGFOOTA? Stručnjakinja tvrdi: ‘Ovo je jednostavan i najlogičniji odgovor!’

Autor: Zlatko Govedić

Kad je riječ o kriptozoološkim misterijama, samo je čudovište iz Loch Nessa poznatije i o njemu se više raspravlja od Bigfoota ili Sasquatcha – visokog, dvonožnog hominida koji navodno luta šumama Sjeverne Amerike.

No postoji li doista nepoznata vrsta primata koja luta uokolo, toliko neuhvatljiva znanosti unatoč svim dosezima, ili ipak postoji neko drugo objašnjenje za ono što ljudi vide?

Informatičarka Floe Foxon tvrdi da se izvještaji o Bigfootu mogu jednostavno pripisati viđenjima crnih medvjeda koji hodaju na stražnjim nogama.

To je ideja koja se kružila i prije. Dok su neki svjedoci i dalje nepokolebljivi da ono što su vidjeli nije bio medvjed, to će vjerojatno objasniti barem neke susrete Bigfoota.

Crni medvjedi obično hodaju četveronoške, ali ponekad mogu hodati uspravno na dvije noge, stvarajući dojam visokog dvonožnog stvorenja koje luta kroz drveće. Da ste samo letimično vidjeli jednoga kroz lišće, mogli biste pomisliti da je Bigfoot.

Ipak, mnogi svjedoci su iskusni lovci koji bi vjerojatno mogli razlikovati crnog medvjeda od velikog dvonožnog hominidnog stvorenja.




Foxonini podaci povezuju velik broj opažanja Bigfoota s velikom populacijom crnog medvjeda u određenim državama, iako ovaj trend nije uvijek održiv jer, na primjer, neke države bilježe velik broj viđenja Bigfoota unatoč tome što imaju vrlo malu populaciju medvjeda.

“Primjetno je da su opažanja Sasquatcha zabilježena u državama u kojima nije poznata populacija crnog medvjeda za razmnožavanje. Iako se to može protumačiti kao dokaz za postojanje nepoznatog hominida u Sjevernoj Americi, to se također objašnjava pogrešnom identifikacijom drugih životinja (uključujući ljude), između ostalih mogućnosti”, zaključuje Foxon.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.