fbpx
Screenshot/Youtube

(VIDEO) NOVI MISTERIJ NA MARSU: ‘Zasad ne znamo kako su točno nastali ovi gotovo savršeno kružni krateri’

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su ostali zbunjeni zbog snimke neobičnog fenomena na površini Marsa. Poput golemih tamno obojenih kružnih čokoladnih bombona, dine, koje je uhvatio sustav kamera High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) na NASA-inoj svemirskoj letjelici Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), ne izgledaju kao išta što smo dosad vidjeli na Crvenom planetu.

“Pješčane dine raznih oblika i veličina uobičajene su na Marsu. U ovom primjeru, dine su gotovo savršeno kružne, što je neobično. Još su blago asimetrične, sa strmim klizištima na južnim krajevima. To ukazuje da se pijesak općenito kreće prema jugu, ali vjetrovi mogu biti promjenjivi”, navodi se u priopćenju za javnost Sveučilišta u Arizoni.

Međutim, kako su točno te dine nastale, trenutno ostaje potpuna misterija.


Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) je višenamjenska letjelica dizajnirana s ciljem istraživanja Marsa iz orbite. Letjelicu je izgradio Lockheed Martin pod nadzorom Jet Propulsion Laboratorya.

MRO je lansiran 12. kolovoza 2005. i 10. ožujka 2006. ušao je u orbitu Marsa. Nakon usklađivanja orbite i provjere sustava letjelica je u studenom 2006. započela svoju znanstvenu misiju. U tom trenutku MRO se pridružio grupi od pet letjelice i rovera koji su istraživali Mars: Mars Global Surveyor, Mars Express, Mars Odyssey i roveri Spirit i Opportunity.

Lansirana 12. kolovoza 2005 godine s raketom Atlas V-401, letjelica je do Marsa došla za 7,5 mjeseci nakon 4 korekcije putanje, tj. u ožujku 2006 godine. Šest motora je moralo gorjeti 27 minuta da bi smanjili brzinu od 10450 km/h na 6800 km/h. Letjelica je ušla u jako eliptičnu orbitu najbližu Marsu na 300 km, a najudaljeniju od Marsa 45.000 km. Kasnije je točka gdje je najudaljenija od Marsa smanjena na 450 km a oko njega obilazi svakih 35 sati. Za smanjenje brzine korištena je metoda aerobrakinga.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.