Screenshot/Youtube

(VIDEO) Nova studija šokirala znanstvenike: Izvanzemaljski život odjednom je mnogo vjerojatniji!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Novo istraživanje Sveučilišta u Sheffieldu pokazuje da solarni sustavi nastali u turbulentnom periodu formiranja binarnih zvijezda (tj. zvijezda u parovima), itekako povećavaju šanse da se planeti oko njih nađu u “habitabilnoj zoni”, tj. u pojasu gdje je temperatura dovoljno umjerena, ni prevruća ni prehladna da bi se razvio život sličan onomn na Zemlji.

Otprilike jedna trećina zvjezdanih sustava naše galaktike sastoji se od binarnih zvjezdanih parova. U takvim sustavima, kada su zvijezde dovoljno udaljene, habitabilna zona zaštićena je od zračenja koje potječe od pojedinačnih zvijezda. Ako su zvijezde dovoljno blizu, veličina zone se širi, navode astronomi Bethany Wootton i Richard Parker.

Kada par zvijezda naiđe na treću, zvijezde u binarnom paru mogu se približiti jedna drugoj što zauzvrat može proširiti zonu u koju je moguć život.

U tipičnom “zvjezdanom rasadniku”, u kojem bi bilo otprilike 350 binarnih skupova, njih 20 bilo bi stisnuto na takav način da prošire habitabilnu zonu, a time i mogućnost izvanzemaljskog života. U nekim slučajevima te su se naseljive zone čak preklapale i posljedično povećale šanse za život. To su zvjezdani sustavi prema kojima bi astronomi trebali okrenuti svoje teleskope u potrazi za izvanzemaljskim životom.

Dr. Wootton je rekao: “Naš (računalni) model sugerira da postoji više binarnih sustava u kojima se planeti nalaze u habitabilnim zonama nego što smo mislili, povećavajući izglede za život. Dakle, oni svjetovi pisaca znanstvene fantastike – gdje dva sunca sjaje na nebu iznad izvanzemaljskog života, sada izgledaju mnogo vjerojatnije”.

Autor:ZG/Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.