fbpx
Ilustracija: Pixabay

(VIDEO) NEVJEROJATNO OTKRIĆE: Supermasivna crna rupa slobodno luta svemirom! Kako je to moguće?

Autor: Zlatko Govedić

Crna rupa je područje prostor-vremena u kojem je golema masa zbijena u malu točku (singularnost) pa joj je gravitacijska akceleracija ili sila toliko jaka da ju ništa ne može napustiti, pa čak ni svjetlost koja ima brzinu od oko 300.000 kilometara u sekundi.

Kada umre iznimno masivna zvijezda, dolazi do spektakularne svemirske eksplozije koju nazivamo “supernova”. Tada se jezgra zvijezde pod utjecajem vlastite gravitacijom urušava u crnu rupu. Takve crne rupe obično imaju masu desetak puta veću od Sunčeve.

No u središtu svake galaktike nalazi se supermasivna crna rupa koja može imati masu od nekoliko milijuna do više desetaka milijardi puta veću od Sunčeve mase. One su najveći i najmasivniji objekti u svemiru.


Međutim, u novoj studiji objavljenoj u petak, navodi se kako je pronađena supermasivna crna rupa koja samostalno luta svemirom. Astronomi su i prije vjerovali da je moguće da su supermasivne crne rupe aktivne u pokretu, ali do sada je bilo teško prikupiti dokaze za tu teoriju.

“Ne očekujemo da će se većina supermasivnih crnih rupa kretati. One su obično zadovoljne samo ‘sjedenjem’. One su toliko teške da ih je teško pokrenuti. Zamislite koliko je teže pokrenuti kuglu za kuglanje od nogometne lopte. Kako je u ovom slučaju ‘kugla za kuglanje’ nekoliko milijuna puta masivnija od Sunca, ona će zahtijevati prilično moćan udarac”, kaže Dominic Pesce, astronom iz Centra za astrofiziku koje se sastoji od zvjezdarnice Harvard College i Smithsonian Astrophysical Observatory.

Astronomi su istraživali deset supermasivnih crnih rupa. Dok ih je devet stacionarnih, pokazalo se da se jedna od njih giba. Od Zemlje je udaljena 230 milijuna svjetlosnih godina i nalazi se u središtu galaktike poznate kao J0437 + 2456. Masa joj je tri milijuna puta veća od mase Sunca.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.