Screenshot/Youtube

(VIDEO) NEVJEROJATNO OTKRIĆE! Pronađena piramida u dijelu svijeta gdje ju nikada ne biste očekivali

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Pulemelejski nasip (poznat i kao drevni nasip Tia Seu) najveća je i najstarija građevina u Polineziji. Smještena je na plantaži Letolo u okrugu Palauli, na istočnom kraju otoka Savai’i u Samoi.

Kameni nasip jest piramida sagrađena od bazaltnog kamenja, s bazom duljine 65 i visine od oko 12 metara na južnom rubu, tj. 7 metara na sjevernome. Čini se da je piramida orijentirana po stranama svijeta.

Iskopavanja su pokazala da je vjerojatno sagrađena u 12. st.

Nasip je izgrađen s osnovnom platformom izrađenom od vulkanskog kamenja, a čini se da je izgrađen na vertikalno postavljenim kamenim temeljima.

Prema riječima lokalnog stanovništva piramida je sagrađena kada na nasipu nije bilo vegetacije.

Nakon ispitivanja radiokarbonskih podataka pronađenih iz drvenog ugljena na nekoliko nalazišta u Samoi, stručnjaci su utvrdili da su zemaljske peći korištene za kuhanje korijena biljke Cordyline fruticosa te da skuhane na visokoj temperaturi postaju jestive. Istraživači vjeruju da se biljka mogla koristiti u obrednim ceremonijama.

Ipak, nitko još ne zna koje je pravo značenje pronađene piramide.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.