Screenshot/Youtube

(VIDEO) NEVJEROJATNA TEORIJA: Potječe li bodež faraona Tutankamona iz svemira?

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Tutankamon je bio 12. egipatski faraon koji je živio u 14. st. pr. Kr. i vladao do 18. egipatske dinastije, u razdoblju nazvanom “Nova država”. Ime je dobio je zbog povezanosti s Atonom, Sunčevim diskom, a znači “Aton je život Thotha”. Umro je u dobi od 18 godina.

Prema revidiranoj studiji, bodež koji je nekada pripadao faraonu Tutankamonu ima neobičnu “izvanzemaljsku” kompoziciju. Istraživači naglašavaju da je izrada metalnih predmeta odigrala veoma važnu ulogu u evoluciji ljudske civilizacije. Povjesničari uzimaju u obzir korištenje redom: bakra, bronce i željeza. Međutim, jasno je da su oštri prekidi u tim periodima konvencionalni.

Nova studija objavljena u časopisu “Meteoritic and Planetary Science” potvrdila je ono što istraživači već godinama spekuliraju. Naime, otkako je u studenome 1922. otkrivena Tutankamonova grobnica, znanstvenici su počeli raspravljati o prirodi materijala jednog od dva bodeža pronađenih na faraonovu tijelu u grobnici.

Debata je bila itekako opravdana: drevni egipatski artefakti napravljeni od sličnih elemenata bili su iznimno rijetki. Oni nisu razvili metalurgiju koja je napredovala tijekom ranih perioda povijesti. Zato se smatra dragocjenijim od zlata, objašnjava Francesco Porcelli, profesor fizike na Sveučilištu u Torinu. Od samog početka, visokokvalitetne proizvodne tehnike korištene u proizvodnji bodeža iznenadile su većinu znanstvenika koji prihvaćaju da on odražava kapacitet proizvodnje željeza koji je postignut u Tutankamonovo doba.

Faraonski bodež od početka je izazvao radoznalost istraživača. Detalji otkrića ukazuju na to da se predmet smatrao nevjerojatno dragocjenim artefaktom: dug je 35 cm, a utvrđeno je da je u vrijeme kada je otkriven bio bez hrđe.

“Izvan mediteranskog područja, pad meteorita percipiran je kao božanska poruka u drugim drevnim kulturama. Opće je prihvaćeno da su se druge civilizacije širom svijeta, uključujući drevne civilizacije u Tibetu, Siriji i Mezopotamiji, koristile meteoritskim željezom za proizvodnju malih alata i ceremonijalnih objekata”, navodi se u studiji.




Porcelli objašnjava kako su istraživači ustanovili da je bodež sastavljen od metala iz svemira. Studije su pokazale da osim željeza u bodežu ima i 10% nikla te 0,6% kobalta.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.