Screenshot/Youtube

(VIDEO) NERIJEŠEN MISTERIJ: Crtež dug četiri kilometra otkriven je tek prije 20 godina!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Tajanstveni ogroman lik koji je prije dvadeset godina otkriven u australskoj pustinji i dalje privlači mnoge ljude. Prošlo je 20 godina od kada je pilot helikoptera koji je letio iznad središnje Australije primijetio obris divovskog čovjeka nacrtan na tlu.

Riječ je o liku visokom puna 4.2 kilometra, nacrtanom na izoliranom platou u Južnoj Australiji, kojeg se najčešće opisuje kao aboridžinskog lovca koji u ruci nosi woomeru – štap za bacanje. Nazvan je Čovjek iz Marreea po obližnjem gradu, a radi se o jednom od najvećih crteža napravljenih na zemlji.

No još je uvijek potpuna nepoznanica tko ga je napravio, i zašto. Ranije ovog tjedna australski je poduzetnik Dick Smith ponudio 5.000 australskih dolara (23.400 kuna) nagrade za bilo kakvu informaciju o porijeklu umjetnine. “Kako je tako što moglo ostati tajna 20 godina?”, rekao je australskim medijima.

Čovjek iz Marreea fascinira mnoge ljude od kad je otkriven u pustinji oko 700 km sjeverno od grada Adelaidea. Povećao je popularnost turističkih letova jer je jednostavno prevelik da bi ga se moglo vidjeti s tla.

Linija koja čini njegov obris duga je 28 km, a stručnjaci koji su ga proučavali, poput Phila Turnera, kažu kako su uvjereni da je njegov kreator, ili kreatori, “profesionalci”, koji su vjerojatno koristili GPS tehnologiju. “Tko god da je radio obris činio je to pomoću bambusovih štapića postavljanih na međusobnoj udaljenosti od 10 metara”, rekao je Turner. “Ako nemate točne koordinate, nemate pojma stojite li mu na nožnom prstu lijeve noge ili na laktu. S obzirom na to da se u to vrijeme GPS tehnologija tek počinjala razvijati, radi se o apsolutno nevjerojatnom postignuću.”

Tijekom godina pojavilo se nekoliko teorija o autorima. Pilot Trevor Wright, prvi koji je ugledao Čovjeka iz Marreea 26. lipnja 1998. kaže kako ga je primijetio potpuno slučajno. No istovremeno su lokalnim medijima poslani anonimni faksovi u kojima ih se obavještavalo o postojanju lika.




Neki sumnjaju da se radilo o američkim umjetnicima jer su faksovi koristili pisanje i reference karakteristične za SAD. Uz to, na lokaciji je pronađena i ploča s američkom zastavom i pet olimpijskih prstena. No drugi su tvrdili kako su to namjerno postavljeni krivi tragovi, te da su pravi tvorci lokalni umjetnici, ili čak pripadnici australske vojske.

Narod Arabana tradicionalni je vlasnik zemlje na kojoj je nacrtan Čovjek iz Marreea. Upraviteljica Aboridžinske korporacije Arabana Lorraine Merrick kaže kako je njegovo pojavljivanje 1998. u prvom trenu uznemirilo neke Aboridžine koji su to smatrali obeščašćenjem njihove zemlje. Kaže kako su trenutno “pomiješana mišljenja”.




Čovjek iz Marreea je tijekom vremena izblijedio, pa ga je lokalno stanovništvo, uz odobrenje naroda Arabana, restauriralo s pomoću strojeva 2016. godine.

“Možda je misterija dio privlačnosti, no iskreno ne dolaze mi ljudi kako bi me pitali tko je to napravio ili ništa slično”, rekla je Merrick.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.