Foto: Flickr

(VIDEO) Neobjašnjiva nebeska buka: Tutnjava uzbunila milijunski grad, tresle su se zgrade: ‘Ne, ovo nije bio potres!‘

Autor: Maja Štefanac

I San Diego pridružio se popisu gradova u SAD-u  u kojima su se dogodili neobjašnjivi događaji na koje ljudi nikada nisu dobili odgovor. Riječ je o “nebeskom potresu”, odnosno o glasnim zvukovima obavijenih velom tajni.

Naime, potresi u Kaliforniji su česti, pa su građani prvo pomislili da je riječ o potresu, jer su se na kućama tresli i prozori i vrata, no mjerni uređaji nisu zabilježili podrhtavanje tla u tom razdoblju. Neki su čak pomislili da se možda radi o probijanju zvučnog zida s obzirom na to da je San Diego jaka pomorska vojna baza, no glasnogovornik Američke ratne mornarice opovrgnuo je takvu mogućnost. Jesu li marinci prouzročili neobjašnjivu nebesku buku? Nisu željeli komentirati. Je li vojska testirala neko moderno oružje? I ovo pitanje ostalo je bez odgovora jer se tu obično radi o povjerljivim informacijama.

Prošle godine su seizmolozi sa Sveučilišta Sjeverne Karoline objavili rezultate istraživanja o nebeskim potresima na Istočnoj obali. Prikupili su novinska izvješća i druge podatke o tutnjavama između 2013. i 2015. godine u Sjevernoj Karolini i usporedili ih s podacima od seizmografa i atmosferičnih senzora koji su tada bili na tom području. Na istočnoj obali zagonetne tutnjave nazivaju se “Seneca Guns”, a ime su dobile po jezeru u državi New Yorku koje je poslužilo kao kulisa za kratku priču ‘Lake Guns’ iz 1850. godine.

Istraživanje je isključilo potrese kao objašnjenje za tutnjavu. Nije bilo zabilježenih slučajeva podrhtavanja tla.

Kao zaključak, znanstvenici vjeruju da je riječ o atmosferskom fenomenu. Mreža senzora snimila je neobične signale duljine između jedne i 10 sekundi koji su odgovarali novinskim izvješćima o misterioznim zvukovima.  No nisu imali dovoljno podataka da precizno utvrde lokaciju il uzrok. Nadaju se da će u idućim godinama prikupiti dovoljno podataka kako bi konačno riješili taj misterij.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.