fbpx
Iluistracija

(VIDEO) NEOBIČAN FENOMEN: Hladni početak ljeta kod nas povezan je s ekstremnom vrućinom u Sibiru!

Autor: Zlatko Govedić

Kako su hladno vreme i pljuskovi na Balkanu povezani sa velikim vrućinama u Sibiru?

Na području jugoistočne Europe ljeto je počelo u znaku nestabilnih i svježijih vremenskih uvjeta. Još nije zabilježena temperatura viša od 30 stupnjeva.

S druge strane, u dalekom Sibiru traje toplinski val koji je kulminirao 20. lipnja 2020. kada je u gradiću Verhojansku izmjerena temperatura od čak 38 stupnjeva Celzijevih. Tropske temperature nisu nepoznanica za područje Sibira u toplom dijelu godine, ali ono što je neuobičajeno u slučaju Verhojanska je što je lociran unutar polarnog kruga, točnije na 67,6 stupnjeva sjeverne geografske širine.

Samim time, vrijednost od 38 stupnjeva ne bi bila samo apsolutni maksimum temperature za to mjesto nego potencijalno najviša izmjerena temperatura zraka unutar polarnog kruga. Zbog toga će Svjetska meteorološka organizacija verificirati taj podatak te provjeriti arhivu podataka, kako bi se utvrdilo imamo li novi rekord temperature za polarne predjele.

(FOTO) Arheologija potvrdila narodnu legendu: Pronađeno drevno vikinško naselje

No posebno je zanimljivo to što su isti atmosferski procesi odgovorni za neuobičajeno toplo vrijeme u Verhojansku, kao i za ovaj hladniji početak ljeta na našim prostorima te da su ta dva događaja povezana.

Riječ je o atmosferskim valovima planetarnih razmjera, poznatima kao Rossbyjevi valovi.
Oni su jedan od mehanizama kojima se vrši razmjena topline između toplih tropskih i hladnih polarnih predjela te u velikoj mjeri utječu na vrijeme. Obično se ti valovi premještaju od zapada prema istoku, i otuda promjenjivost vremenskih prilika i kod nas.

Međutim, ponekad se događa da se ti valovi praktično stacioniraju, donoseći danima, tjednima pa i mjesecima slične vremenske uvjete na određenom području. Te su situacije obično odgovorne za ekstremne vremenske uvjete poput dugotrajnih veoma toplih i sušnih uvjeta u jednim predjelima i istodobno dugotrajno svježih i kišnih uvjeta u drugim predjelima. Upravo to je slučaj prethodnih nekoliko tjedana.

Stacioniranje Rossbyjevih valova u ovom je slučaju “zaključalo” anticiklonu nad Skandinavijom, što je omogućilo da se nad našim područjem iznova obnavlja visinska ciklona koja je bila odgovorna za česte i obilne padaline u posljednjih nekoliko tjedana koje su izazvale velike probleme s poplavama u susjednoj Srbiji.

Pogledajte i vizualno objašnjenje Rossbyjevih valova:
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.