fbpx
Ilustracija

(VIDEO) Najudaljenija letjelica koju je stvorio čovjek registrirala je misteriozan zvuk iz svemira!

Autor: Zlatko Govedić

Voyager 1 je svemirska sonda lansirana je 5. rujna 1977. godine radi proučavanja vanjskih planeta. Pri lansiranju je imala masu od 815 kg. Posjetila je planete Jupiter i Saturn i snimila ove planete i njihove satelite.

Voyager 1 je trenutno najudaljeniji objekt koji je stvorio čovjek. Prešao je u područje gdje utjecaj Sunca polako prestaje, a zamjenjuje ga utjecaj ogromnog međuzvjezdanog prostora.

Primarni ciljevi Voyagera 1 su bili planet Jupiter, Saturn i njihovi mjeseci i prstenovi. Trenutna misija mu je mjerenje čestica Sunčevog vjetra, kao i istraživanje međuzvjezdanog područja.

Za slučaj susreta s izvanzemaljskom inteligencijom, letjelica nosi pozlaćeni audiovizualni disk koji sadrži simboličke upute za uporabu, objašnjenje položaja Sunca s pomoću najbližih pulsara, zvukove i fotografije kojima se prikazuje raznolikost života i kulture na Zemlji, npr. pozdrave glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda Kurta Waldheima, plač djeteta, valove koji se razbijaju o obalu, glasanje kitova i glazbu Wolfganga Amadeusa Mozarta, Chucka Berryja i dr.

Stručnjaci su objavili da su instrumenti na letjelici nedavno registrirali zvuk. Po svemu sudeći, riječ je o buci, tj. zujanju koje emitiraju međuzvjezdani plinovi ili valovi plazme koji se uglavnom nalaze u međuzvjezdanom prostoru.

“Veoma je slab i monoton, jer se nalazi u uskom frekvencijskom opsegu”, kaže Stella Koch Ocker sa Sveučilišta Cornell (Ithaca, New York, SAD).

Istraživači se nadaju da će analizom tog zvuka doći do zaključaka o tome kako međuzvjezdani prostor “komunicira” s granicom Sunčeva sustava i kako tu granicu – heliopauzu – oblikuje šire međuzvjezdano okruženje.

Iako je Voyager 1 sada udaljen čak 22,5 milijarde kilometara od Zemlje, još nam može slati informacije. Istraživači od letjelice primaju ograničenu količinu podataka, oko 160 bitova u sekundi, što je mnogo manje od 21 kilobita koje je slao kada je krenuo na put.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.