Screenshot/Youtube

(VIDEO) NAJSTRAVIČNIJI PRIZOR U SVEMIRU! Nećete vjerovati kolika je najveća poznata crna rupa

Autor: Zlatko Govedić

Jedna od najvećih crnih rupa u poznatom svemiru čini se da ima apetit koji ide uz njenu veličinu. Nova mjerenja utvrdila su da je njezina masa nevjerojatnih 34 milijarde puta veća od Sunčeve, a dnevno proguta masu ekvivalenta naše zvijezde. To je čini jednom od najbrže rastućih crnih rupa u svemiru, a njezina je masa svrstava u posebnu kategoriju ultramasivnih crnih rupa.

Usporedbe radi, crna rupa u sredini naše galaktike Mliječne staze, ima masu 8.000 puta manju.

“Ako bi crna rupa u Mliječnoj stazi željela toliko narasti, morala bi progutati dvije trećine zvijezda u našoj galaktici”, objašnjava astronom Christopher Onken iz Nacionalnog sveučilišta Australije.

Otkriće “svemirskog Behemota” prvi je put objavljeno 2018. godine. Crna rupa napaja divovski kvazar (izvor elektromagnetnog zračenja) u sredini galaktike J2157.

Kada je bila otkrivena, astronomi su procijenili njezinu masu na oko 20 milijardi Sunaca, a količinu materijala koju proguta na pola Sunca dnevno.

Nova mjerenja pokazala su da polumjer njezina horizonta događaja – 670 astronomskih jedinica




(1 astronomska jedinica jednaka je udaljenosti Zemlje od Sunca te iznosi 150 milijuna km).

FASCINANTNO OTKRIĆE! Jesu li ovo najizgledniji kandidati za izvanzemaljski život?




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.