Flickr

(VIDEO) NAJEKSTREMNIJI ORGANIZAM NA SVIJETU: Znanstvenici sada znaju kako može preživjeti čak i radijaciju!

Autor: Zlatko Govedić

Radijacija vrlo lako oštećuje DNK u stanicama većine živih bića na planeti. Većine, ali ne i dugoživaca (Tardigrada). Znanstvenici su sada jedan korak bliže razumijevanju ekstremne izdržljivosti tih sićušnih organizama. Otpornost svog DNK u najvećoj mjeri duguju proteinu Dsup, koji služi kao molekularni oklop DNK lanaca.

Postojanje tog proteina, jedinstvenog za dugoživce, poznato je već neko vrijeme. Istraživanja su pokazala da čak i kada se protein doda ljudskim stanicama, smanjuje oštećenja od X-zraka za 40 posto.

Osim toga, još bolje obavlja funkciju zaštite DNK od korozivnih efekata hidroksil radikala, koji mogu biti veoma štetni za žive organizme.

Dugoživci već dugo vremena fasciniraju znanstvenike, jer ti sićušni organizmi, veličine nekoliko mikrona do jednog milimentra, imaju nevjerojatnu moć preživljavanja.

Ne samo da mogu da prežive boravak u vakuumu, nego u iznimno nepovoljnim uvjetima za život ulaze u ekstremno stanje anabioze, tijekom čega drastično usporavaju metabolizam, a po stupanju povoljnijih uvjeta brzo se mogu vratiti u prvobitno stanje.

(VIDEO) Amerikanci puštaju 750 milijuna genetskih modificiranih komaraca u prirodu! Razlog će vas šokirati




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.