Screenshot/Youtube

(VIDEO) MOŽETE LI UOPĆE OVO POJMITI? Objavljen prikaz odnosa stvarnih veličina u svemiru!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Kada je riječ o veličini neke zvijezde, možemo imati na umu jedno od njena dva svojstva – masu ili promjer. Zvijezdinu prirodu, njen životni vijek i razvojni put u najvećoj mjeri određuje masa koju ona posjeduje u trenutku kada počne oslobađati energiju fuzijom vodika u svojoj jezgri. Masivnije zvijezde su općenito energičnije, ali su one i kraćeg vijeka od onih male mase.

Zgodna i lako razumljiva jedinica kojom se izražavaju stelarne mase jest masa našeg Sunca. Da bi neka lopta od vodika i helija mogla postati pravom zvijezdom, treba u procesu svog oblikovanja nakupiti barem 8 posto Sunčeve mase. Za razliku od te donje granice, koja je dobro poznata, gornja granica mase zvijezde nije posve jasna, ali vjerojatno postoje stelarni objekti s više od stotinu Sunčevih masa.

Promjer neke zvijezde, pak, nije uvjetovan samo njenom masom, već i razvojnim stupnjem do kojega je u datom trenutku ona došla i vrstom fuzijskog procesa koji se odvija u njenoj jezgri ili slojevima oko nje. Mnoge zvijezde – uključujući tu i one kakvo je naše Sunce – u kasnijim fazama razvoja znatno dobiju na promjeru, odnosno volumenu. Primjerice, predviđa se da će Sunce za nekoliko milijardi godina prerasti promjer današnje orbite planeta Venere, što će značiti povećanje volumena od barem pola milijuna puta!

U lipnju 2013. g. je objavljen jedan znanstveni rad kojim je opisano mjerenje promjera triju ekstremno velikih zvijezda, kao i kemijska analiza njihovih vanjskih slojeva. Mjerenje je provedeno ESO-in interferometrom u zvjezdarnici Paranal i instrumentom AMBER („Astronomical Multi-BEam combineR“). Riječ je o promjenjivim zvijezdama AH Škorpiona, UY Štita i KW Strijelca, koje su sve u ovoj analizi pokazale da posjeduju atmosferske slojeve bogate molekulama poput vode i ugljikovog monoksida.

Zvijezda UY Štita je trenutno najozbiljniji kandidat za naslov najveće poznate zvijezde! Prema spomenutim interferometrijskim mjerenjima, njen promjer iznosi oko 2,4 milijarde kilometra, što znači da bi ona, postavljena na mjesto Sunca, “progutala” i planet Jupiter. No, kako to mjerenje nije provedeno tijekom razdoblja najvećeg sjaja zvijezde, za vjerovati je da ona može biti i veća od toga. Ne bi bilo nikakvo čudo da se UY Štita zna napuhnuti i do širine od 3 milijarde kilometara, što bi dostajalo da sa Sunčevog stajališta obuhvati čak i staza Saturna! Na nebu se ta zvijezda nalazi vrlo blizu zvjezdanog jata M16, poznatog i kao maglica Orao.

Supermasivne crne rupe su vrsta crnih rupa koje su izrazito velike u promjeru i izrazito teške. Ta vrsta predstavlja najveće i najmasivnije astronomske objekte koje postoje u svemiru. Procjene govore da se njihova masa kreće između sto tisuća i milijardu sunčevih masa. Većina odnosno najvjerojatnije sve galaksije u svemiru, uključujući i našu galaktiku Mliječnu stazu, sadrže supermasivnu crnu rupu u svom središtu.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.