Screenshot/Youtube

(VIDEO) Misteriozne stijene koje u pravilnim intervalima ‘nesu’ jaja

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Misteriozne stijene u kineskoj pokrajini Guizhou, na jugozapadu zemlje, u pravilnim intervalima, svakih 30 godina, “nesu” kamenje koje izgleda poput ogromnih jaja. Znanstvenici su podijeljeni u svezi s tim geološkim fenomenom.

Stijene visoke šest metara u svojim udubinama “izbacuju jaja” i postale su svojevrsna legenda.

Znanstvenici koji su proučili stijene podijeljeni su oko ovog geološkog fenomena, iako je zajedničko mišljenje da je nastanak pravilno oblikovanog kamenja unutar stijene povezan s erozijom i različitom tvrdoćom stijena i kamenja koje se od nje odlama.

Oblikovane su od uobičajenog tipa vapnenačke stijene nastale još prije 500 miliona godina, u doba kambrija. Stijene brže “nesu jaja” po kišnom vremenu, a gotovo savršeni okrugli oblik posljedica je vode koja tijekom kiša oblikuje kamenje u “jaje”. Geolozi pretpostavljaju da je potrebno oko 30 godina da se jajasto kamenje odlomi od stijene.

Inače, “jaja u stijenama” mogu se naći širom svijeta, pa tako, primjerice, i u Coloradu (SAD).

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.