fbpx
Foto: Wikimedia Commons

(VIDEO) MISTERIJ USKRŠNJEG OTOKA: U isušenom jezeru pronađen još jedan zadivljujući kameni kip ‘moai’

Autor: Zlatko Govedić

Uskršnji otok ili Rapa Nui, otok je na jugu Tihog oceana (Polinezija) koji pripada Čileu. Nalazi se oko 3600 km zapadno od Čilea.

Otok je otprilike trokutasta oblika, površine 163,6 km². Ima oko 3800 stanovnika od kojih većina živi u glavnom gradu Hanga Roi. Otok je sačinjen od tri vulkana imenom Poika, Rano Kau i Terevaka.

Godinama je bio neka vrsta enigme. Najpoznatiji je po svojim mnogobrojnim golemim kamenim kipovima, nazvani moai, koji se prostiru duž obale. Godine 1988. gotovo cijeli Uskršnji otok kao nacionalni park upisan je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji.


Njegova vojska čudnih kamenih kipova (moai) i sudbina njegovih izvornih stanovnika misteriji su koji i dalje izazivaju intrige i nedoumice.

Ukupno postoji više od 1000 takvih kipova raširenih diljem otoka, a većina se stručnjaka sada slaže da su izgrađeni između 1250. godine i 1500. godine.

Međutim, kako se ispostavilo, na otoku ih još ima skrivenih te samo čekaju da budu pronađeni.

Do jednog takvog otkrića stručnjaci su došli nedavno kada su iskopali dosad neviđeni moai koji je bio zakopan na dnu isušenog jezera.

Štoviše, stručnjaci smatraju da bi se na toj lokaciji moglo nalaziti još kipova.

“Za narod Rapa Nui, to je vrlo, vrlo važno otkriće jer je cijelo vrijeme bio ovdje u jezeru, a nitko nije ni znao da postoji. Čak ni naši preci, naši djedovi i bake ne znaju za taj moai”, zaključuje Salvador Atan Hito, potpredsjednik Ma’u Henua, skupine koja nadzire Nacionalni park na otoku.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.