Screenshot/Youtube

(VIDEO) Misterij minijaturnih egipatskih mumija: U njima nisu ljudski ostatci!

Autor: Zlatko Govedić

Dvije minijaturne egipatske mumije prvi su put snimljene CT skenerom. Snimka pokazuje da u njima nisu ljudski ostaci, kako su arheolozi očekivali. Dvije mumije dužine 45 centimetara, u obliku ljudskog tijela, već su desetljećima smještene u muzeju u izraelskom gradu Haifi, ali dosad nisu detaljnije proučavane, jer se vjerovalo da se u njima nalazi srce osobe u čijem su sarkofagu pronađene; javljaju strani mediji.

Pošto su prvi put snimljene CT skenerom, otkriveno je da u njima nisu ljudski ostatci. U jednoj je bila smjesa žita i blata, a u drugoj mumificirana ptica, najvjerojatnije sokol.

“Ptica nema lijevu nogu, ali nitko ne zna zašto”, rekla je dr. Marcia C. Javitt, koja je snimila mumije.

Do sada se zna da su mumije stare više od 2.000 godina, kaže Ron Hillel iz muzeja u Haifi, gdje se one čuvaju.

Proučavanje mumija počelo je sasvim slučajno jer u muzeju traje klasificiranje građe. U zabilješkama koje su postojale stajalo je da su u njima ostaci mumificiranog srca, ali to se stručnjacima nije činilo logičnim, jer je srce najčešće ostavljano unutar tijela koje se mumificira jer su stari Egipćani vjerovali da srce ima odlučujuću ulogu u zadobivanju vječnoga života.

Mumija napunjena blatom i žitom napravljena je u obliku Ozirisa, boga koji je simbolizirao vječni život, zagrobni život, ali i vegetaciju. Tijekom festivala posvećenoga njemu, objašnjavaju stručnjaci, takva mješavina blata i zrnja potapana je u vodu, nakon čega bi žito počelo klijati, što je bio simbol Ozirisove uloge kao boga života.




Druga mumija, u kojoj su ostatci ptice, u obliku je boga Horusa. Taj bog, prema egipatskoj mitologiji, ima glavu sokola i on je sin Ozirisa i boginje Izide.

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Gljivice iz Černobila štitit će život ljudskih doseljenika na Marsu




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.