Screenshot/Twitter

(VIDEO) MISTERIJ MALOG STOPALA: 30 godina nakon otkrića fosila starog 3,67 milijuna godina, znanstvenici otkrili nove detalje

Autor: Zlatko Govedić

Stručnjaci britanske sinkotronske ustanove Diamond Light Source sofisticiranom tehnologija za skeniranje otkrili su zanimljive nepoznanice o “Malom stopalu” (eng. “Little Foot”), dobro očuvanom fosilu ranog predstavnika ljudske evolucijske linije, koji je živio u Južnoj Africi prije 3,67 milijuna godina.

Skeniranje se fokusiralo na vrh lubanje i donju čeljust.

Znanstvenici su prikupili dokaze ne samo o vrsti “Malog stopala”, nego i o teškoćama kroz koje su prolazili odrasli pripadnici te vrste. Riječ je o fosilu žene.


“U lubanji smo mogli identificirati vaskularne kanale u jednoj kosti, koja je služila za termoregulaciju. Vjerojatno se tako hladio mozak”, rekla je voditeljica istraživanja, paleoantropologinja Amélie Beaudet sa Sveučilišta u Cambridgeu.

Dodala je da su joj zubi dobro očuvani, ali i “istrošeni”, po čemu je zaključila da je žena bila relativno stara kada je umrla.

Fosil je otkriven 1994. godine u spilji Sterkfontein u Južnoj Africi.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.