"megapauk" / ARP

(VIDEO) ‘MEGAPAUK’ IZ NOĆNE MORE: Pronađen najveći primjerak najotrovnijeg pauka na svijetu!

Autor: Zlatko Govedić

Australski park gmazova (ARP) u Novom Južnom Walesu javni je zoološki vrt u kojem se nalazi i zbirka paukova iz porodice Atracidae, od kojih su mnoge vrste otrovne. Primjerice, sidnejski pauk dupljaš (Atrax robustus) smatra se najotrovnijim paukom na svijetu. Stručnjaci u parku vade otrov iz pauka kako bi se izradio protuotrov

Prošlog tjedna anonimni dobrotvor parku je donirao jednog sidnejskog dupljaša. Djelatnici parka ne znaju gdje je on pronađen ni tko ga je uhvatio. Bio je smješten u Tupperwareovoj posudi bez ikakvih informacija o njegovu podrijetlu.


Čak su i iskusni stručnjaci bili zapanjeni njegovom veličinom. Divovski je pauk duži od 8 cm, a njegovi zakrivljeni očnjaci dugi su čak 2 cm. Za usporedbu, uobičajena je dužina tijela tih pauka između 1 i 5 cm, a njihovih očnjaka oko 6 mm.

“U svojih više od 30 godina rada u parku nikada nisam vidio toliko velikog sidnejskog dupljaša”, rekao je Michael Tate, službenik ARP-a. Čuvari parka pozamašnu su ženku odmah prozvali “Megapauk”.

Sidnejski dupljaš svojim očnjacima može probosti ljudski nokat i kožnu odjeću, a njegov smrtonosni otrov ubija u vrlo kratkom vremenu. Uobičajena hrana su mu sitni kralješnjaci i kukci. Prirodno je stanište tog pauka istočna Australija. Ako ubrizga otrov u čovjeka, smrt nastupa u roku od 15 minuta. Protuotrov je stvoren tek 1981. godine, nakon 15 godina istraživanja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.