Musei vaticani

(VIDEO) Lokacija rajskog vrta Edena nema veze s današnjim Izraelom? Ovo je puno izglednije

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Rajski vrt (Eden) spominje se u biblijskoj knjizi Postanka:

I Jahve, Bog, zasadi vrt na istoku, u Edenu, i u nj smjesti čovjeka koga je napravio. Tada Jahve, Bog, učini te iz zemlje nikoše svakovrsna stabla – pogledu zamamljiva a dobra za hranu – i stablo života, nasred vrta, i stablo spoznaje dobra i zla. Rijeka je izvirala iz Edena da bi natapala vrt; odatle se granala u četiri kraka. Prvom je ime Pišon, a optječe svom zemljom havilskom, u kojoj ima zlata. Zlato je te zemlje dobro, a ima ondje i bdelija i oniksa. Drugoj je rijeci ime Gihon, a optječe svu zemlju Kuš. Treća je rijeka Tigris, a teče na istok od Ašura; četvrta je Eufrat. (Knjiga postanka 2:8-14)

No, gdje je rajski vrt? Dok su nam Eufrat i Tigris i danas poznate rijeke, ostale su ili presušile ili su preimenovane ili su promijenile tok.

Stoga je, po nekim biblijskim analitičarima, najsnažnija hipoteza o lokaciji Rajskog vrta na području današnjega Iraka, kroz koji potječu rijeke Eufrat i Tigris.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.