Ilustracija: Wikimedia Commons

(VIDEO) KAKO ZVUČI ZEMLJINO MAGNETSKO POLJE? Zvučnici ukopani u tlo puštali jezive zvukove kao u hororu

Autor: Zlatko Govedić

Europska svemirska agencija (ESA) objavila je 5-minutnu snimku neobičnog, pomalo jezivog, zvuka Zemljina magnetskog polja.

Naime, Zemljin unutarnji magnetizam, nazvan magnetosfera, stvara polje u obliku kometa oko površine planeta koje pruža zaštitu od štetnog Sunčeva i kozmičkog zračenja čestica, kao i erozije atmosfere solarnim vjetrom.

Istraživači s Tehničkog sveučilišta u Danskoj uzeli su magnetske signale, koje je izmjerila ESA-ina satelitska misija Swarm posvećena istraživanju magnetskog polja, i pretvorila ih u zvuk.

Na snimci se čuju zvukove škripe i pucketanja, kao i zvukove nalik dubokom disanju koje su slušatelji na društvenim mrežama opisali kao “skamenjujuće zvukove” i “zvukove od kojih se javljaju trnci u kralježnici”.

Otkako je otkriće otkriveno 24. listopada, razglas na trgu Solbjerg u Kopenhagenu u Danskoj emitirao je snimku tri puta dnevno – u 8, 13 i 19 sati. To je trajalo do 30. listopada.

“Dobili smo pristup vrlo zanimljivom zvučnom sustavu koji se sastoji od više od 30 zvučnika ukopanih u zemlju na trgu Solbjerg u Kopenhagenu. Tutnjava Zemljinog magnetskog polja popraćena je prikazom geomagnetske oluje koja je nastala kao posljedica sunčeve baklje 3. studenog 2011. i doista zvuči prilično zastrašujuće”, zaključuje glazbenik i podupiratelj projekta Klaus Nielsen s Tehničkog sveučilišta u Danskoj.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.