Screenshot/Youtube

(VIDEO) KAKO, MOLIM? Stari Rimljani u Japanu? Hoćemo li opet prepravljati povijesne knjige?

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Među ruševinama drevnog dvorca Katsurena u najjužnijoj japanskoj prefekturi Okinawi otkrivena su četiri kovana novčića, a istraživači kažu da su na njima prikazi cara Konstantina I. i vojnika s kopljem. To je prvi put da su stari rimski novčići pronađeni gotovo 10.000 kilometara od mjesta na kome su prvobitno skovani. Ukupno, stručnjaci su otkrili deset brončanih i bakrenih novčića, a najstariji datiraju oko 400. pr. Kr.

Četiri drevna novčića, stvorena u drevnom rimskom carstvu, otkopana su u japanskoj tvrđavi koja je postojala između 12. i 15. st., barem tako prenosi The Japan Times. To je prvi put da su takvi objekti otkriveni u Japanu, i ukazuju na činjenicu da još jednom naše povijesne knjige treba mijenjati.

“Isprva sam mislio da su to američke kovanice od jednog centa, ali pošto sam ih oprao u vodi, shvatio sam da su mnogo stariji. Bio sam stvarno šokiran”, rekao je arheolog Hiroki Miyagi.

Istraživači ne mogu reći gdje su točno kovanice nastale u starom Rimu, ali znanstvenici smatraju da su neki ljudi putovali više od 9.900 kilometara da bi došli do dvorca. Smatra se da je dvorac Katsuren bio dom feudalnog gospodara s velikim vezama u regionalnoj trgovini. Međutim, stručnjaci tvrde da nisu znali da ima poslovne veze s drevnim Rimskim Carstvom.

Međutim, glasnogovornik Odbora za obrazovanje obližnjega grada Urumea je rekao:

“Ne mislimo da postoji izravna veza između Rimskog carstva i dvorca Katsurena, ali otkriće potvrđuje kako je ova regija imala trgovinske odnose s ostatkom Azije.”

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.