fbpx
Foto: Wikimedia Commons

(VIDEO) KAKAV KAPITALAC! Stručnjak pronašao golemu jegulju: ‘Ona sigurno ne bi mogla poslužiti kao mamac za pecanje’

Autor: Zlatko Govedić

Za šetnje obalom često znamo naići na neke zanimljive stvari, ali za Jacea Tunnella s Instituta za pomorske znanosti Sveučilišta u Teksasu (SAD), češljanje plaža rezervata Mission-Aransas u Teksasu nije samo strast, već i tema cijelog niza videa koje objavljuje na društvenim mrežama.

Njegov najnoviji pronalazak možda je dosad najimpresivniji. Riječ je o ogromnoj američkoj jegulji (Anguilla rostrata) koja je toliko velika da bi, za razliku od većine drugih pripadnika svoje vrste, bila prevelika za korištenje kao mamac za pecanje.

Prema Tunnellu, jegulja je vjerojatno bila odrasla ženka koja je nedavno polegla jaja na obali.


“Ovo ovdje je veće od onoga što biste inače vidjeli. Ona je zapravo onoliko velika koliko jegulja može biti”, zaključuje Tunnell.

Inače, američka jegulja ima vitko zmijasto tijelo pokriveno sluzi koja joj daje gladak izgled, iako ima sitne krljušti. Duge leđne peraje počinju od sredine leđa i spajaju se s trbušnom perajom. Zdjelične peraje nema. Postoje varijacije u bojama, od maslinasto zelenih i smeđih nijansi do zelekasto-žutih i svijetlosivih.

Američka jegulja ima slične migracije kao i njena europska srodnica, što ukazuje na zajedničko podrijetlo. Jegulje se mrijeste u Sargaškom moru.

Nakon mriještenja američke jegulje odlaze put Sjeverne Amerike, a europske put Europe. Putovanje mladih jegulja od mjesta gdje su se izlegle do europskih obala traje pune tri godine. Kako su američke obale bliže, i kako mlade jegulje moraju dostići izvjesnu dužinu da bi se mogle uspješno probijati uzvodno u rijekama, američke jegulje putuju sporije od europskih.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.