Shutterstock

(VIDEO) Jezivo predviđanje superračunala: Nepovratan kraj civilizacije počinje 2020., a 2040. nećemo postojati

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Apokaliptični računalni program “World One” koji je tim istraživača s MIT-a razvio još 1973., predvidio je “kraj civilizacije kakvu poznajemo” do 2040. godine, s velikom promjenom koja će uslijediti 2020. godine.

Prvobitno ga je osmislio pionir računarstva Jay Wright Forrester (1918.-2016.) pošto mu je Rimski klub dao zadatak da razvije model globalne održivosti.

Međutim, šokantan rezultat kompjutorskih kalkulacija pokazao je da će razina zagađenja i brojnost stanovništva izazvati globalni kolaps do 2040. godine, što znači da svijet ne može održati trenutačnu razinu stanovništva i industrijski rast više od dva sljedeća desetljeća.

Australski ABC ponovno je objavio originalni izvještaj iz 1970-ih godina, jer su preostale još samo dvije godine do velike promjene, kako je predvidio kompjutorski model.

Model svoje prognoze temelji na trendovima kao što su: zagađenje, rast stanovništva, dostupnost prirodnih resursa i kvaliteta života na zemlji.

Jezive kalkulacije bile su nevjerojatno precizne u određenim predviđanjima, kao što je stagnirajuća kvaliteta života i smanjenje prirodnih resursa.




Fascinantna prognoza pokazuje da možemo očekivati kako će se kvaliteta života dramatično smanjiti odmah nakon 2020. godine.

“Ako ne učinimo ništa, kvaliteta života smanjit će se na nulu. Zagađenje postaje toliko ozbiljno da će početi ubijati ljude, što će uzrokovati smanjenje stanovništva, niže no što je bilo 1900. godine. U ovoj fazi, oko 2040. do 2050. godine, civilizirani život kakvoga poznajemo na ovom će planetu prestati postojati.”

Alexander King (1909.-2007.), britanski znanstvenik i član Rimskoga kluba, također je iznio šokantno predviđanje govoreći za ABC: “Suverenitet nacija više nije apsolutan. Postoji postupno smanjenje suvereniteta, malo po malo. Do toga će doći čak i kod velikih nacija”.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.