Flickr

(VIDEO) JEZIVO! Izvanzemaljci hakirali sondu Voyager 2 i poslali poruku na nerazumljivu jeziku?

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Jedan od neriješenih NASA-inih misterija svakako je onaj iz veljače 2010. kada se navodno “promijenio komunikacijski sustav sonde Voyager 2”.

Voyager 2 svemirska sonda je lansirana 1977. Identična je sondi Voyager 1 i obje su bile dio programa Voyager. Razlika je u tome što je Voyager imao drugačiju putanju tijekom susreta sa Saturnom, zaobilazeći bliski susret sa mjesecom Titanom i iskorištavajući gravitacijsku “odskočnu dasku” da dođe do planeta Urana i Neptuna. Tako je postala prva sonda koja je posjetila ta dva planeta i prva sonda koja je napravila “Veliki obilazak” Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna. To je moguće samo uz rijetko posloženje tih planeta koje se događa svakih 176 godina. Voyager 2 je s dobrim argumentima sonda koja je dala najviše informacija, posjećujući 4 planeta i njihove mjesece s moćnim kamerama i raznim znanstvenim instrumentima. Voyager 2 je najdulje aktivna sonda sa 42 godine rada.

Godine 2010. Voyager je na rubu međuzvjezdanog prostora počeo slati podatke na nerazumljivom jeziku. Inženjerima su trebali tjedni da isprave kvar. Neki smatraju da su izvanzemaljci naišli na Voyager i “hakirali” letjelicu.

“Negdje oko 15 milijardi kilometara od Zemlje, sonda je odjednom počela slati podatke na jeziku koji naši stručnjaci nisu mogli raspoznati”, izjavio je NASA-in planetolog Kevin Baines.

“Nešto je promijenilo komunikacijski sistem Vojagera 2. Provjeravali smo sustav, ali nismo našli nikakav kvar. Kasnije su analize pokazale da je jedna brojka u binarnom kodu sustava promijenjena s 0 na 1. Takva promjena jednog bita ukazuje da je neko nepoznat namjerno promijenio kod na Voyagerovu središnjem računalu”.

NASA-ini istraživači prvo su pomislili da je neko hakirao Voyager sa Zemlje, ali zbog velike udaljenosti to je gotovo nemoguće. Uzrok anomalije nikada nije otkriven, ali šire se neslužbene teorije da su krivci – izvanzemaljci.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.