fbpx
Screenshot/Youtube

(VIDEO) JEZIVA TUTNJAVA NA MARSU: Još nema pravog objašnjenja ovog tajanstvenog fenomena

Autor: Zlatko Govedić

NASA-in lander “Insight” prepoznao je znakove seizmičke aktivnosti na Crvenom planetu. Svemirska sonda, koja je na Mars sletjela još u studenom 2018. godine, koristi se posebnim uređajem u obliku kupole postavljenim na površinu planeta kako bi osluškivao znakove seizmičke aktivnosti.

Seizmički eksperiment za unutarnju strukturu (SEIS) toliko je osjetljiv uređaj da mora biti prekriven sferičnim štitom kako bi bio zaštićen od vjetra i hladnoće. Tako se može osigurati ispravan nastavak rada. Ovo najnovije otkriće dolazi u vrijeme mirnijih vjetrova.

Seizmička aktivnost na Marsu često se naziva potresom. Međutim, Crveni planet nema isti tektonski sustav ploča kao Zemlja pa potresi nisu uzrokovani istim procesima.

Precizan izvor tih seizmičkih događaja zapravo i dalje ostaje misterij. Sve što znamo jest to da je nešto uzrokovalo naglo oslobađanje energije u nutrini planeta.

Čini se da su najnoviji potresi usredotočeni oko područja Marsa poznatog kao Cerberus Fossae, koje je ujedno i mjesto nekoliko drugih potresa zabilježenih u prošlosti.
Bez sumnje, bit će potrebne daljnje studije kako bi se pronašlo konačno objašnjenje tog fenomena.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.