Screenshot/Youtube

(VIDEO) Je li Mjesec umjetna tvorevina? Je li zapravo riječ o ogromnoj svemirskoj letjelici?

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Prvi direktor NASA‑ina Odbora za istraživanje Mjeseca dr. Robert Jastrow, nazvao je Mjesec “Rosettinim kamenom među planetima”. Znanstvenici su se nadali da će proučavajući sastav Mjeseca razriješiti neke od misterija postanka našeg planeta i Sunčevog sustava u cjelini. Međutim, poslije šest spuštanja na Mjesec znanstveni pisac Earl Ubell izjavio je: “Mjesečev Rosettin kamen ostaje misterij. Mjesec je složeniji no što je to itko očekivao. To nije neka jednostavna biljarska kugla zamrznuta u prostoru i vremenu, kao što su to mislili mnogi znanstvenici. Iako su zahvaljujući stijenju i podacima koje je Apollo donio neka pitanja dobila odgovor, pojavili su se deseci novih misterija, od kojih neki doista oduzimaju dah”.

U srpnju 1970. dva su ruska znanstvenika, Mihail Vasin i Aleksander Šerbakov, objavili u sovjetskom časopisu Sputnik članak u čijem se naslovu pitaju je li Mjesec proizvod neke inteligencije.

Iznijeli su teoriju prema kojoj Mjesec nije potpuno prirodna nastanka, nego planetoid kojeg su u dalekim zakucima svemira prije tko zna koliko vremena izdubila neka inteligentna bića čija je tehnologija bila daleko naprednija od naše današnje.

Svojim su golemim strojevima topili stijene i unutar Mjeseca oblikovali velike šupljine, a tako nastao materijal razbacivali su po njegovoj površini. Zaštićeni unutarnjom ljušturom poput nekog brodskog korita te vanjskom ljušturom oblikovanom od metalima bogata otpada stijena, tim su divovskim brodom upravljali svemirom i konačno ga smjestili u orbitu oko Zemlje.
U svojem su članku Vasin i Šerbakov napisali: “Napuštajući tradicionalni ‘zdravorazumski’ put uronili smo u priču koja se isprva činila kao neobuzdana i neodgovorna fantazija. No, što smo dublje upoznavali sve informacije koje je čovječanstvo sakupilo o Mjesecu bili smo sve uvjereniji da našu pretpostavku ne poriče ni jedna jedina činjenica. Osim toga, upravo se u kontekstu ove naše nove hipoteze mogu objasniti i mnoge dosadašnje Mjesečeve enigme”.

Koliko god se teorija o Mjesecu kao svemirskom brodu može isprva činiti pretjeranom, razmislite o tome na koji se način u taj model uklapaju svi Mjesečevi misteriji. Njome bi se moglo objasniti i zbog čega dokazi govore da je Mjesec mnogo stariji od Zemlje, a možda i čitavog našeg Sunčevog sustava i zbog čega na njemu postoje tri odvojena sloja, pri čemu su najgušći materijali u vanjskom sloju, upravo kako bi se to moglo očekivati od oplate svemirskog broda. A moglo bi se objasniti i zbog čega se na Mjesečevoj površini voda nije pronašla ni u tragovima, iako postoje dokazi kako je duboko u njegovoj unutrašnjosti ima.

Nadalje, ta bi teorija mogla pružiti objašnjenje za Mjesečeva mora i neobične maskone, moguće ostatke strojeva kojima se dubio Mjesec. Ideja o umjetnom satelitu mogla bi razjasniti i neobične ritmičke pojave poput lunotresa, jer na isti način zbog Zemljinog privlačenja reagiraju i drugi umjetni objekti. Izvor opaženih oblaka plina mogla bi pak biti umjetna oprema ispod Mjesečeve površine.
Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.